Kulturevenemang

Här kan du ta del av det breda utbudet av kultur i Karlshamns kommun. Se och köp biljetter till evenemang som arrangeras av Bibliotek & Kultur Karlshamn i Visit Karlshamns evenemangskalender.

Hitta på sidan

Opera i direktsändning från Metropolitan i New York

Mörrums Folkets hur direktsänder opera från Metropolitan New York. Se nedan program.

Program

MEDEA – Detta sällan framförda mästerverk av Cherubini har nu premiär på Metropolitan. Sondra Radvanovsky gör den krävande sopranrollen Medea som utkräver den grymmaste tänkbara hämnd. Tenoren Matthew Polenzani gör rollen som Medeas make Jason och Janai Brugger som hennes rival om Jasons kärlek.
Lördagen den 22 oktober klockan 19.00
Luigi Cherubini
3 timmar inklusive paus

LA TRAVIATA – I denna älskade tragedi av Verdi får vi se Nadine Sierra i rollen som den självuppoffrande kurtisanen Violetta, en av operahistoriens största hjältinnor. Tenoren Stephen Costella spelar den självupptagen älskaren och barytonen Luca Salsi i rollen som hans missnöjde far.
Lördagen den 5 november, klockan 18.00
Guiseppe Verdi
3 timmar 11 min inklusive paus

THE HOURS – Världspremiär på denna opera som bygger på den Oscarsbelönade filmen med samma namn. Äntligen får vi höra Renée Fleming på Met-scenen igen tillsammans med Kelli O´Hara och Joyce DiDonato som porträtterar tre kvinnor från olika tidsepoker och som kämpar med sina inre demoner och sin plats i samhället.
Lördagen den 10 december klockan 19.00
Kevin Puts
3 timmar 13 min inklusive paus

FEDORA – Fedora av Umberto Giordano sätts upp på Met för första gången på 25 år. Stjärnsopranen Sonya Yoncheva har titelrollen som 1800-talsprinsessan, som blir förälskad i sin fästmans mördare. Ny uppsättning där scenen bland annat byter skepnad från ett palats i S:t Petersburg, till en exklusiv salong i Paris.
Lördagen den 14 januari kl. 19.00
Umberto Giordano
2 timmar 40 min inklusive paus

ROSENKAVALJEREN – Operan är en av Strauss populäraste och uppfördes första gången 1911. Operan blev en omedelbar succé. En stjärntrio samlas i de ledande rollerna i denna uppsättning: sopranen Lise Davidsen, Isabel Leonard och Erin Morley.
Lördagen den 15 april klockan 18.00
Richard Strauss
4 timmar 40 min inklusive två pauser

DON GIOVANNI – Den svenske barytonen Peter Mattei är magnetisk i rollen som Don Giovanni. Operan är en berättelse om bedrägeri och fördömelse som utspelar sig i ett abstrakt arkitektoniskt landskap som utforskar de mörka sidorna i historien och dess karaktärer.
Lördagen den 20 maj kl. 19.00
Wofgang Amadeus Mozart
3 timmar 14 min inklusive paus.

Köp din biljett till operan på:

Nortic.se

Stora COOP Karlshamn
Sölvesborg Turistbyrå

Mörrums Folkets Hus & Park (endast kontant eller swish)
Swishnummer: 123 322 99 45
www.morrumsfolketspark.se
Telefon: 0454 50064 eller 0739 571428

Biljettpris med förtäring: 350 kronor

Utställningar

Karlshamns Konstförening arrangerar utställningar i Karlshamns Konsthall på Vinkelgatan 9 i Karlshamn. Konstföreningens program finns att ladda ner här, eller går bra hämta på biblioteken i Karlshamns kommun.

Fler utställningar hittar du på Lokstallarna, på biblioteken och på Rådhuset.

Arrangörer är Bibliotek & Kultur Karlshamn, Karlshamns kommun och Konstklubben Kommuntavlan.

Film

Bio Metropol – ett samarbete mellan Metropolbiografen och Bibliotek & Kultur Karlshamn.

Föreningarna Karlshamns Filmstudio och Svängsta-Mörrum Filmstudio visar även film. För att se deras filmutbud behöver du köpa ett medlemskort. För mer information och program se föreningarnas respektive webbplats eller Karlshamns Filmstudio på Facebook.

Filmrullen - 5 biofilmer för 150 kronor

Som medlem i filmrullen betalar du 150 kronor och då får du se terminens fem filmer på Metropolbiografen i Karlshamn.
För att vara med i filmklubben ska du vara född 2008-2011. Du kan köpa medlemskort på Nortics webbplats och på kommunens
bibliotek (från och med den 9 september klockan 10:00). Det går inte att lägga undan kort.
Vi säljer inga enstaka biljetter.

Program för filmrullen hösten 2022

16 september klockan 16:00 – Legenden om Longwood

Regi: Lisa Mulcahy
Nederländerna/Irland/Tyskland, 2014
Längd: 99 min

12-åriga Mickey, hennes bror och mamma, lämnar storstadslivet i New York för ett hus på den irländska landsbygden. Kulturkrocken är total och Mickey vill bara tillbaka. För hur ska hennes försvunna pappa annars hitta dem?
Mickeys hästintresse leder henne till ett slott där hon får höra legenden om Longwood. Deras nya hem visar sig vara allt annat än händelselöst.

30 september klockan 16:00 – Berts dagbok

Regi: Michael Lindgren
Sverige 2020
Längd: 85 min

Äntligen kan Bert Ljung lämna mellanstadie-Bert bakom sig. Högstadiet hägrar och kanske också möjligheten att bli ihop med skolans mest populära tjej Leila som är två år äldre och går i nian. Men vägen dit blir inte lätt och Bert kommer att lära sig en del om hemligheter och lögner. Vänskap, föräldraskap och kärlek är det som allt kretsar kring när Sören Olssons och Anders Jacobssons bokfavorit blir film för 2000-talet.

14 oktober klockan 16:00 – Birta

Regi: Bragi Thor Hinnriksson
Island 2021
Längd: 85 min

Efter att ha råkat höra sin mamma säga i telefon att hon har svårt att få ihop pengarna till hyran, julklapparna och allt annat, bestämmer sig 11-åriga Birta för att hjälpa till. Julen måste räddas. Birta är snart igång med alla möjliga och omöjliga idéer för att tjäna pengar. Det blir ett hårt jobb, ett äventyr och nya lärdomar, som kanske är mer värda än pengar?

28 oktober klockan 16:00 – Rum 213

Regi: Emelie Lindblom
Sverige 2017
Längd: 95 min

Elvira är 12 år och ska åka på kollo, men oroar sig för att inte få några kompisar. Rummet Elvira och hennes två rumskamrater ska flytta in i har en skada och de måste byta till rum 213, där ingen bott på sextio år. Snart börjar oförklarliga saker hända, saker försvinner och en av flickorna har läskiga mardrömmar. Filmen, en riktig spökhistoria, bygger på en populär bok av Ingelin Angerborn.

11 november klockan 16:00 – Flykten över gränsen

Regi: Johanne Helgeland
Norge 2020
Längd: 96 min

Det är krig, andra världskriget, och tyskarna regerar i Norge. Alla judar ska skickas till Tyskland, men barnen Sara och Daniel gömmer sig i en källare. När de vuxna i huset blir gripna av polisen bestämmer sig barnen Otto och Gerda för att hjälpa sina nya vänner. De flyr från de tyska soldaterna genom snön och skogen mot den svenska gränsen. På vägen möter de människor som vill hjälpa dem, men vem kan de lita på?