Våra instrument

Hitta på sidan

Bleckblås

Bleckblås är en grupp blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildning. Ibland används även namnen brass eller mässing som beskrivning på den här instrumentgruppen. De vanligaste instrumenten är trumpet, trombon, valthorn, baryton och bastuba.

Träblås

En grupp av blåsinstrument där tonen framställs med hjälp av en skarp kant i tonröret (tvärflöjt, blockflöjt), med ett enkel rörbladsmunstycke (klarinett, saxofon, clarineo) eller ett dubbelt rörbladsmunstycke (oboe, fagott). Själva instrumentet behöver alltså inte vara gjort av trä för att ingå i denna gruppen. De vanligaste instrumenten är tvärflöjt, klarinett, clarineo, oboe, fagott, saxofon och blockflöjt.

Stråk

Stråkfamiljen består av fyra instrument violin (fiol), viola (altfiol), cello och kontrabas. För att få en klangrik och vacker ton i violininstrumenten används en stråke. Stråken är gjord av mjukt trä och hår från hästens svans, så kallat tagel.

Gitarr och elbas

Stränginstrumenten är en av de största instrumentgrupperna. Det finns en mängd instrument i olika utformningar. Stråkinstrumenten, som ju också har strängar, kan du läsa om under stråkinstrument. De vanligaste stränginstrumenten är gitarr, elgitarr och elbas.

Trummor/slagverk

Akustiskt/digitalt trumset, virveltrumma, melodiskt slagverk.

Piano

Piano kan låta som en hel orkester. Pianot är tidlöst, mångsidigt och känt världen över. Det används i alla genrer och sammansättningar. Du får lära dig spela efter noter och ackordanalys men även att improvisera.

Sång

Du lär dig använda din röst på ett naturligt och optimalt sätt. Du blir medveten om andning, artikulation, röstens anatomi och olika sångstilar.

Ansökan

Ansökan kan göras från och med det år eleven börjar i åk 3, alltså tidigast den 1:e januari i åk 2. Vissa instrument kan erbjudas från åk 2.

Ansökan görs via musikskolans e-tjänst.