Gårdsförsäljning av alkohol
Det finns flera saker att tänka på när man söker gårdsförsäljnings-tillstånd. Det är dessutom viktigt att vara ute i god tid då ett tillstånd behöver behandlas innan du kan få besked. Via rutorna till höger på sidan och texten nedan hittar du information om handläggningstider, avgifter och mycket mer. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller inte hittar det du söker.
För att få bedriva gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholdrycker krävs ett tillstånd, ett så kallat gårdsförsäljningstillstånd. En ansökan om gårdsförsäljningstillstånd görs enligt alkohollagen. Bestämmelserna om gårdsförsäljning gäller i sex år och ett gårdsförsäljningstillstånd kan därmed som längst vara giltigt till 2031-05-31.
Följande punkter är förutsättningar för gårdsförsäljningstillstånd:
- Du ska vara en oberoende tillverkare som yrkesmässigt och på egen hand tillverkar alkoholdrycker.
- Du ska vara godkänd upplagshavare.
- Hela tillverkningsprocessen ska ske hos dig som tillverkare. Det räcker alltså inte att blanda inköpta komponenter, späda, filtrera eller söta drycken.
Den som söker ett gårdsserveringstillstånd ska skriva ett kunskapsprov i alkohollagen. Till skillnad från andra typer av tillstånd enligt alkohollagen finns det inga undantag från kravet på ett godkänt kunskapsprov. Kunskapsprovet för gårdsförsäljningstillstånd består av 28 frågor inom områdena alkoholpolitik, gårdsförsäljning och provsmakning samt tillsyn. Ett godkänt resultat kommer att vara giltigt i sex år.
Vad krävs av mig som sökande?
- Godkänt resultat på kunskapsprov.
- Ekonomiskt och juridiskt lämplig
- Du som söker ett gårdsförsäljningstillstånd måste vara minst 20 år gammal och både personligt och ekonomiskt skötsam.
Innan kommunen meddelar tillstånd ska ett yttrande från Polismyndigheten tas in.
Enligt lagen gäller följande krav vid gårdsförsäljning
- Gårdsförsäljning får enbart ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt och kunskapshöjande besöksarrangemang som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. Detta ska pågå i minst 30 minuter och vara arrangerat av tillståndshavaren. I samband med arrangemanget ska information lämnas om alkoholens skadeverkningar.
- Den tillåtna försäljningsvolymen är begränsad till 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker till varje konsument.
- Precis som vid övrig detaljhandel är åldersgränsen 20 år för att få köpa alkoholdrycker.
- Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som tillståndshavaren disponerar. Det finns inget krav på att ha en lokal inomhus men det ska ske i nära anslutning till det genomförda besöksarrangemanget.
- Flera tillståndshavare får inte ha ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning. Däremot kan lokalerna för tillverkning delas med andra småskaliga tillverkare.
- Försäljning får aldrig ske tidigare än klockan 10:00 eller senare än 20:00 alla veckodagar. Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person ska alltid vara närvarande och ha tillsyn över försäljningen.
- Priset på de drycker som säljs får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag.
- Den som bedriver gårdsförsäljning av alkoholdrycker ska ha ett egenkontrollprogram för att kontrollera att reglerna för försäljningen följs.
- Du som önskar använda dig av kommunens mall för egenkontrollprogram hittar den till höger på sidan (ladda ner dokumentet för att kunna fylla i det på datorn eller mobilen).
Ansökan eller anmälan via E-tjänst
E-tjänsten för ansökan öppnar den 1 juni.
Genom vår e-tjänst (tjänsten kräver Bank-ID) kan du bland annat söka om nya tillstånd och ändra i befintligt tillstånd. Du som skickar in en ansökan eller anmälan måste även inkomma med de handlingar som efterfrågas, och vilka handlingar som efterfrågas beror på vilken typ av ärende det gäller. Vägledning i denna procedur får du via vår länsgemensamma e-tjänst. Om du väljer att ansöka digitalt får du samtliga uppgifter från Bolagsverket gratis.
Saknar du BankID eller har andra frågor kan du kontakta Tillståndsenheten via kommunens Servicecenter.
Hur lång tid tar det?
Tillståndsenheten handlägger alla ärenden skyndsamt men det är viktigt att du skickar in kompletta ansökningar/anmälningar. Du får ett mottagningsbevis som styrker att din ansökan eller anmälan är komplett. Från det datum som står noterat i mottagningsbeviset börjar sedan handläggningstiden att löpa. I de flesta ärenden krävs remissutskick till andra berörda myndigheter för att kontrollera att de anser att ansökan/anmälan kan tillstyrkas. Dessa instanser brukar lämna sina svar efter ca 10-20 arbetsdagar. Enligt alkohollagen har kommunen upp till fyra månader på sig att fatta beslut efter det att ansökan bedömts vara komplett.
Om det är nödvändigt på grund av utredningen av ärendet får handläggningstiden förlängas med högst fyra månader. Kommunen ska informera sökande om skälen för att handläggningstiden förlängs innan den ursprungliga tidsfristen har gått ut.
Vad kostar det?
Kommunen får ta ut avgift för prövningen enligt de grunder som beslutas av kommunfullmäktige. Avgiften faktureras sökande och ska betalas innan gårdsförsäljningstillstånd kan beviljas. Avgiften återbetalas inte i de fall då en ansökan avslås.
Avgifter för gårdsförsäljningstillstånd
Ansökningsavgift: 2 000 kr
Ändring i befintligt tillstånd: 2 000 kr
Kunskapsprov, per person: 1 000 kr
Fast årlig tillsynsavgift: 2 000 kr