Att vara Språkvän: ”Är så tacksam för vår relation idag”

Lina och Alfonso Almekvist (till vänster) med Alina Stryczek (till höger) är språkvänner och träffas oftast med familjerna på en lekplats.

Att vara språkvän kan vara lika givande som lärorikt! I Karlshamns kommun har projektet Språkvän som drivs av Hej Vänner i samarbete med kommunen, funnits sedan hösten 2022.  Syftet med projektet är att underlätta för personer som inte är födda i Sverige att komma i kontakt med etablerade svenskar och på så sätt få möjligheter att på ett avslappnat sätt få nya vänner och samtidigt utveckla sina färdigheter i svenska språket.

Två familjer som har blivit matchade med varandra är familjen Almekvist och familjen Stryczek. De har träffats sedan våren 2024 och brukar oftast ses på en lekplats och grilla korv, men födelsedagskalas har också hunnits med!

Lina och Alfonso Almekvist har barnen Nova, 6 och Mila, 2. Det var Linas idé att anmäla sig till Språkvän från början men när hela familjen ville vara med kändes det som en ännu bättre idé berättar hon.

– Jag har själv bott utomlands och vet att det ibland kan vara svårt att lära sig språket och komma in i samhället. I våras såg jag ett inlägg från kommunen om språkvänner och tänkte att det vore kul.

Alina och Tomasz Stryczek kommer från Polen och har barnen Elin, 5 och Agda,1. Alina sökte till språkvänsprojektet för att lära sig mer svenska men också för att kunna skaffa svenska vänner.

– När jag studerade SFI var allt digitalt och då var det svårt att lära sig språket ordentligt, jag ville komma ut och få tillfällen att öva och lära mig nya ord. Det hjälper även mina barn, de får fler chanser att träna på sin svenska, förklarar Alina.

Hösten 2024 finns det cirka 30 aktiva Språkvänspar . Frida Lennartsson, integrationssamordnare på Karlshamns kommun förklarar varför projektet är viktigt.

– Språkvänsprojektet är inte bara viktigt ur ett integrationsperspektiv, utan även ur ett folkhälsoperspektiv. Ofrivillig ensamhet är ett utbrett problem i samhället som gör att människor mår dåligt och att då kunna engagera sig i ett projekt som Språkvän kan göra att man både som nyanländ och som volontär mår bättre.

Vilka intressen har du?

I anmälan får du fylla i om du vill träffa en familj eller en person, vilka intressen du har och vad du tycker om att göra. Alina berättar att hon ser fram emot vintern och att kunna ta med alla barnen och åka pulka eller laga mat ihop.

– Jag vill visa vad vi brukar äta till jul och kanske laga någon maträtt ihop. I vår kultur kretsar mycket kring maten och att äta ihop så det vill vi gärna dela med oss av, och kanske lära mig några svenska recept också, säger hon.

Lina som älskar att lära sig om andra matkulturer ser också fram emot att kunna laga mat ihop och dela med sig av recept.

– Från början anmälde jag oss för att vi skulle kunna hjälpa någon med svenskan men idag är jag så tacksam över vår relation. Barnen får se en annan kultur och får förståelse för andra traditioner än våra egna, och det är så kul att hela familjen kan delta, säger Lina och dottern Nova nickar och håller med.

–  Det roligaste var att fira Elins födelsedag, och snart ska vi fira min också, säger Nova.

Projektet Språkvän riktar sig både till nyanlända och de som är etablerade i samhället.

–  Till de som funderar på att anmäla sig, antingen som volontär eller som nyanländ vill jag säga KÖR! Vare sig du vill öva din svenska eller hjälpa någon att komma in i det svenska samhället kan man hitta vänner för livet, säger Frida Lennartsson.

Projektet finansieras under 2024 av Sparbanksstiftelsen i Karlshamn. Anmälan till Språkvän hittar du här.