Jenny, kvalitetsundersköterska

Jenny Källström jobbar som kvalitetsundersköterska, en tjänst där hon dels jobbar som undersköterska men också med att säkerställa kvaliteten på allt arbete som utförs. Foto: Matilda Wärlinge Andersson/Karlshamns kommun

Att jobba inom vården kan ge många möjligheter till att kombinera sin ordinarie tjänst med andra uppdrag och uppgifter. Jenny Källström jobbar på avdelningen Näckrosen på boendet Gustavsborg, som kvalitetsundersköterska.

Det är en kombinerad tjänst som undersköterska men förutom de vanliga uppgifterna jobbar Jenny också med att säkerställa och utveckla kvaliteten i det dagliga omsorgsarbetet. Det kan till exempel handla om att införa nya arbetssätt och rutiner eller se till att arbetet flyter på med de rutiner som redan finns. Det finns ett kvalitetsteam och där samarbetar hon med de andra i teamet för att utveckla kvaliteten på arbetet.

– Det här jobbet är väldigt varierande, det finns ingen ”typisk dag”, men oftast börjar jag med omvårdnad och frukost. Efter det kan det vara till exempel städ och tvätt och sen social tid och aktiviteter, berättar Jenny om sin arbetsdag.

”Här får jag också chansen att lära mig mer och bli bättre. Att utvecklas i mitt jobb.”

Jenny studerade först social service, en utbildning som var två år och sen studerade hon ett år med omvårdnad. Men efter det har hon vid sidan av jobbet gått flera olika fristående kurser för att få mer kunskaper. Förutom att jobba som kvalitetsundersköterska är Jenny också koordinator för Bellevuefesten. Den äger rum varje år och då träffas både boende och anhöriga för att göra olika aktiviteter som Jenny och hennes team har anordnat.

– Jag har alltid känt att jag vill jobba med människor och det får jag göra som kvalitetsundersköterska. Här får jag också chansen att lära mig mer och bli bättre, att utvecklas i mitt jobb, säger Jenny om varför hon jobbar inom vården.