Emma, undersköterska och aktivitetssamordnare

Undersköterskan och aktivitetssamordnaren Emma Bomsjö Malmros utanför boendet Östralycke där hon jobbar. Foto: Matilda Wärlinge Andersson/Karlshamns kommunEmma Bomsjö Malmros visste redan när hon var 14 år att hon ville jobba med människor. När gymnasieprogrammet skulle väljas fastnade hon direkt för vård och omsorg, och det är ett val Emma inte har ångrat sen dess.

Nu jobbar Emma som undersköterska på demensavdelningen på boendet Östralycke. Hon har varit fast anställd på Karlshamns kommun sedan 2007 och hösten 2023 fick Emma chansen att kombinera sin tjänst som undersköterska med att också jobba som aktivitetssamordnare. Hälften av tiden jobbar hon på avdelningen och hälften av tiden jobbar hon med att planera aktiviteter för brukarna. När hon jobbar på avdelningen handlar mycket om att hjälpa brukaren med det de inte klarar av att göra själva. Just på Östralycke jobbar man mycket med att brukarna ska få behålla sina färdigheter så länge det bara är möjligt. Det kallas för vardagsrehabilitering och innebär att de äldre ska göra allt som de kan själva, men personalen hjälper till med de saker som de inte kan göra på egen hand.

– Mitt jobb som undersköterska är så mycket mer än att ta hand om brukarna. Man får lära känna dem, umgås och ha det trevligt ihop. Man följer dem i deras sjukdom. Man finns där för dem i alla deras skeden och man blir som en liten extra familj, berättar hon.

”Det bästa är att få se deras leende och hur glada de blir när man hjälper dem”

Även om Emma alltid varit väldigt passionerad för sitt jobb växte glöden ytterligare när hon fick chansen att vara aktivitetssamordnare. Som aktivitetssamordnade planerar Emma alla aktiviteter som hålls för de som bor på boendet. Det kan till exempel vara bingo, korsord, tipspromenad, mingel med olika teman, allsång eller sittgympa. Hon bokar också underhållning, ser till att allt flyter på bra och skapar samarbeten, bland annat med skolan som ligger granne med boendet. Mycket av Emmas jobb handlar om att finnas där för de äldre.

–  Det bästa är att få se deras leende och hur glada de blir när man hjälper dem, känna att de känner sig trygga med mig och finns vid deras sida. Att få pyssla om dem är så roligt, kanske göra dem fina i håret eller måla naglarna. Det där lilla är så uppskattat av dem, säger hon.