Skolmat

Matsedlar

Skolorna har en gemensam matsedel som planeras centralt och maten i skolan är alltid näringsberäknad. Skolan serverar två rätter per dag varav minst en av rätterna är vegetarisk.

Alla matsedlar är så långt det går planerade efter säsong och vi baserar oss på livsmedelsverkets rekommendationer.

Genom att ladda ner gratisappen AivoMenu till sin smartphone kan man få matsedlarna för skola och äldreomsorg direkt i mobilen.

Gratis mat i skolan!

Visste du att -  Det är bara i två länder i hela världen där elever i skolan får gratis skolmat – Sverige och Finland!

Specialkost

Vi erbjuder specialkost av medicinska skäl samt vid tugg- och sväljsvårigheter. Det stora antalet allergiker och behov av konsistensanpassad kost ställer höga krav på specialkost och vi arbetar aktivt med att utveckla specialkosterna så att de är likvärdiga normalkosten både innerhållsmässigt och utseendemässigt.

Om Kostservice

I Karlshamns kommun finns totalt 26 kök, både tillagnings- och mottagningskök, inom förskola, skola och äldreomsorg. Vår ambition på kostservice är att servera god och näringsrik mat i en trevlig måltidsmiljö. Våra kök är KRAV-certifierade och vi strävar efter en hållbar utveckling och råvaror av hög kvalité.

KRAV-certifieringen är på första nivå och förskolorna är certiferade på 25% eko/MSC/KRAV och äldreomsorg och skolor på 15 utvalda artiklar med samma märkning.

Måltiden är en viktig del av dagen, både ur ett näringsmässigt och socialt perspektiv. För barn i förskolan och skolan är måltiden en del i utbildningen att lära sig goda matvanor redan i tidig ålder är viktigt. Ett bra och riktigt näringsintag är också en förutsättning för att barnen ska hålla sig friska och orka med och tillgodogöra sig kunskap och lärande.

Våra mål är att:

  • så mycket som möjligt ska vara lagat från grunden.
  • tillaga maten så nära serveringstillfället som möjligt för att bevara kvalité och näringsinnehåll.
  • skapa goda matvanor.
  • jobba aktivt med hållbar utveckling t.ex. minska matsvinn, minska köttkonsumtionen och använda säsongsanpassade råvaror.
  • öka andelen ekologiska inköp ( målet 2016  är 28%).

 

 

  • Publicerat: 2016-09-13 av harriett.svensson@utb.karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?