Vård- och omsorgsprogrammet i Stockholm

Foto: Timothy Bergfalk

Vård- och omsorgsprogrammet i Stockholm

2018-04-11 |
Elever vid Vård- och omsorgsprogrammet åk3, VO15, Vägga Gymnasieskola, åkte till Stockholm förra veckan. Studiebesök i Riksdagen och ett besök i Ronald McDonalds hus i Huddinge var en del av resan. Foto utanför patientboendet.

Ronald McDonald Hus

Ett av studiebesöken var på Ronald McDonald Hus i Huddinge, ett av fyra Ronald McDonald Hus i Sverige. Huset erbjuder patientboende för familjer med svårt sjuka barn och drivs av stiftelsen Ronald McDonald barnfond.

Sedan huset i Huddinge byggdes 1993 har 18 000 familjer bott där. Det finns 14 familjerum och i anslutning till rummen finns kök, vardagsrum, trädgård, tillgång till lån av bil så att familjerna ska kunna leva ett så "normalt" liv som möjligt under den svåra tiden.

På Husen ges ingen medicinsk vård, men det är gångavstånd till själva sjukhuset. Vi fick rundvisning i Huset samt fick ta del av verksamheten med exempel på hur det går till när en patient med familj slussas genom verksamheten.

Om man är intresserad av att veta mer om Ronald McDonald Hus eller om man vill bidra med något kan man gå in på www.ronaldmcdonaldhus.se.

Sveriges Riksdag

Tillsammans med BF16 fick vi en rundtur i riksdagshuset. Eleverna fick spela med i roller som statsminister, ledamöter i utskott samt ministrar för att lättare kunna bilda sig en uppfattning om hur det går till på riktigt när olika beslut ska fattas för Sveriges befolkning.


Tyvärr var riksdagsledamöterna inte på plats så plenisalen var tom när vi besökte den, men studiebesöket var ändå givande tack vare vår engagerade guide.  Förhoppningsvis gav besöket inspiration inför höstens riksdagsval, eftersom det då är dags för våra elever att rösta för första gången. 

Utöver de här två studiebesöken hann vi med Naturhistoriska museet, gemensamma måltider och en rad spännande turer med tåg, buss, pendeltåg och tunnelbana. Vi är tillbaka välbehållna och lite klokare.

Text: Charlotte Karlsson

Foto: Charlotte Karlsson och Timothy Bergfalk

  • Författare: harriett.svensson@utb.karlshamn.se
  • Etiketter: Vägga Gymnasieskola Vård- och omsorgsprogrammet Sveriges Riksdag Ronald Mc Donald
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?