Foto: Elin Lundahl

Praktik på stjärnkrogar har lett till arbete

2018-04-26 |
Restaurang- och livsmedelsprogrammets elever har gjort arbetsplatslärande praktik på stjärnkrogar i Stockholm och i Växjö. Samtliga har nu jobb som väntar efter studenten.

Under våren har  elever i årskurs tre på Restaurang- och livsmedelsprogrammet gjort sex veckors arbetsplatslärande (APL) på olika restauranger runt om i Sverige, bland annat i Stockholm och Växjö.

PM och Vänner i Växjö

Emil Jönsson, en av eleverna var på PM och Vänner i Växjö, en restaurang som har en stjärna i Guide Micheline. Emil berättar att han lärde sig mycket och fick med sig nya tankar och idéer från de 35 (!) kockarna som arbetar i köken.

− Det är något som jag kommer att ha nytta av när jag slutar skolan och börjar arbeta, säger Emil. Förutom kunskaper och erfarenheter fick jag många nya kontakter.

Operakällaren i Stockholm

Elin Lundahl gjorde sin APL på konditoriet på Operakällaren i Stockholm och trivdes väldigt bra. Elin fick möjlighet att arbeta med flera duktiga konditorer och fick även möjlighet att jobba tillsammans med köksmästaren Stefano Catenacci.

− Det blev mycket bakande men även socker- och chokladarbete, praliner och glassar, säger Elin. Det starkaste makminnet jag fick med sig var karamellglassen som jag både fick tillaga och njuta av.

 

 

 

Vill du ha jobb - läs till kock!

När eleverna nu slutar skolan i juni, har alla fått arbete. Det beror menar eleverna till stor del på väl fungerande APL och de kontakter de har skapat där.

− Restaurangbranschen skriker efter personal och som kock i dag finns det massor av jobb att välja bland, både i närområdet och längre bort. Så vill du vara säker på ett arbete efter skolan är Restaurang- och livsmedelsprogrammet ett bra alternativ intygar eleverna.

Text: Mikael Björk, 

 Foto: Elin Lundahl.

  • Författare: harriett.svensson@utb.karlshamn.se
  • Etiketter: Restaurang- och livsmedelsprogrammet Vägga Gymnasieskola Operakällaren Kock
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?