Foto: Emelie Svensson

Gymnasieminister Anna Ekström på besök!

2017-11-08 |
Idag kom gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström på besök till Vägga Gymnasieskola.

Besöket inleddes med en lunch på Restaurang Sjöbris.

Efter lunchen höll Anna Ekström ett anförande i en fullsatt aula. Elever i årskurs 3 var kallade och hade fått möjlighet att ställa frågor till ministern.

Anna Ekström höll ett kort och ganska personligt anförande där hon presenterade sig. Anna berättade vad hon arbetat med tidigare och hur det gick till när hon fick frågan från Stefan Löfvén om att bli gymnasieminister. Hon framhöll att en skola för alla på lika villkor är viktig och viktigast av allt är lärarna och eleverna i skolan.

Yrkesprogrammen ska bli högskoleförberedande

Regeringen har mycket på gång med skolan och en viktig sak är att yrkesprogrammen ska vara högskoleförberedande. Detta för att höja statusen och få fler elever att söka sig till dessa program.

Studiebidragen och studiemedel ska höjas

Ministern berättade att studiebidragen ska höjas med 200 kronor från den 1 mars 2018 och även studiemedel för studerande på universitet och högskolor ska höjas med 300 kronor.

Frågestund med hjälp av elevkårens ordförande

Jacob Clarin, ordförande i skolans elevkår, tog emot frågor från publiken och förmedlade dem till ministern. Första frågan var - Vilka vinner valet? Svaret kom snabbt - Det viktigaste är att så många som möjligt går och röstar. Det är viktigare än att mitt parti vinner!

Under timmen som följde ställde eleverna många och viktiga frågor och fick svar på alla. En fråga som ministern lovade ta med sig till Skolverket var att kunskapskraven på arbetsmarknaden ändras snabbt och skolan måste hänga med mycket bättre. Fordonsprogrammets elever behöver lära sig om elbilar och hybrider för att hänga med i utvecklingen.Vård- och omsorgsprogrammets elever behöver ha körkort för att få arbete efter gymnasiet - det var en annan fråga som får följa med ministern till Stockholm.

I övrigt handlade frågestunden mycket om lärare, betyg, nationella prov, psykisk ohälsa, elevstöd, rektorers ansvar och en del andra politiska frågor om jämlikhet och om invandring.

Ministern avslutade med att uppmana eleverna att engagera sig politiskt och att utbilda sig till lärare - ett av de viktigaste jobben!

Vi tackar för en intressant frågestund och gymnasieministern ägnar eftermiddagen åt att få veta mer om våra lärares engagemang i fortbildningsprojektet Läslyftet.

Foto: Emelie Svensson ES15 och Clara Olsson Karlsson ES15

  • Författare: harriett.svensson@utb.karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?