Foto: Harald Posse

Fordons- och transportprogrammet inriktning Transport bjöd på en heldag!

2017-10-17 |
Att tävla i transportteknik ser enkelt ut - men kräver kunskap, erfarenhet och iskalla nerver. Stort grattis till Hampus Karlsson, FT Vägga Gymnasieskola, som vann tävlingen i transportteknik! Lycka till på Yrkes-SM i Uppsala nästa år!

Den stora tävlingen startade klockan 08:00 och avslutades kl 17:00. Åtta skolor från södra Sverige deltog i kvalificering till Yrkes-SM i Transportteknik. Två elever från varje skola utförde de olika momenten där bland annat teori, lastbilskörning och truckkörning ingick.

Framtidsgymnasiet i Kristianstad, Malenagymnasiet i Sjöbo, Nils Holgerssonsgymnasiet i Skurup, Tegelbruksskolan i Klippan, Växjö fria gymnasium, SYAB i Kalmar, Kattegattgymnasiet i Halmstad och Vägga Gymnasieskola deltog i tävlingen med två elever var.

TYA – Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd är arrangör i samarbete med Volvo lastvagnar.

Hampus Karlsson och Victor Bertilsson representerade Vägga och Hampus vann hela tävlingen. Victor tog en fin tiondeplats och för att vara reserv kan Victor vara nöjd med den placeringen!

Tvåa kom Timmi Paulsson Malenagymnasiet och trea blev Elias Persson, SYAB Kalmar. Grattis alla tre till ett bra jobb! 

Movin’ movin’

Samtidigt pågick en annan tävling där elever från Stenbackaskolan och Norrevångskolan deltog. 40 elever spelade ett retrospel baserat på så kallat storylined minigames. Det är en serie småspel som beskriver resan hur en produkt tar sig från att vara en råvara på ett fraktfartyg till att finnas på en hylla i en butik där du bor. Det krävs en massa olika människor för att lyckas med det. Så om du är duktig i detta spel kan du säkert hitta jobb i transportbranschen.  Movin’ movin’ kan laddas ner i din telefon eller din surfplatta. Tio lag med fyra deltagare i varje lag tävlade och vann gjorde laget från klass 8E Stenbackaskolan i Asarum.

Deltagarna i vinnande laget var Isa Granholm, Emelie Abrahamsson, Oliver Noreklev och Zakaria Amro. Grattis och lycka till i nästa tävling!

Yrkesmässa

Medan klasskamraterna tävlade i Movin’ fick övriga klasskamrater besöka en slags mässa där Vägga Gymnasieskolas yrkesprogram presenterade sina verksamheter. Bygg – och anläggningsprogrammet visade sina fågelholkar, Vård- och omsorgsprogrammet hade Benjamin med sig, Barn- och fritidsprogrammet visade bildspel och Hotell- och turismprogrammet lockade med resor. Fordons- och transportprogrammet visade att de kan laga bilar också – inte bara köra dem. El- och energiprogrammet kopplade sladdar och Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd på mat. Slutligen VVS- och fastighetsprogrammet lockade besökarna med svetsning och rörböjning.

TE4 – Gymnasieingenjörsutbildningen – fjärde året efter Teknikprogrammet fanns också på plats.

 

 

 

 

Allihop berättade att du kan få jobb efter denna utbildning. Några elever jag pratade med hade redan bestämt sig – Jag ska bli kock, sa en kille i åttan.  De som inte bestämt sig redan, har säkert fått en tankeställare. Väggas gymnasieelever gjorde bra reklam för sina program.

Stort tack till personalen på Transportinriktningen och alla inblandade för ett gott arbete, fantastiska tävlingar och god mat!

  • Författare: harriett.svensson@utb.karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?