Foto: Joakim Wiberg

Ekonomiprogrammet i Berlin

2018-11-15 |

Under vecka 45 besökte årskurs 3 på Ekonomiprogrammet Berlin. Ett Ekonomiprogram kan ju inte existera utan att ta fasta på internationell handel och på internationell marknadsföring. Tyskland är som bekant Sveriges största exportmarknad. Den väldiga tyska marknaden ligger nära oss i Karlshamn.

För att belysa svenska företags verksamhet med och i Tyskland gjorde vi studiebesök hos Business Sweden och på den Svenska Ambassaden. Båda hjälper ju på olika sätt svenska företag att sälja och att etablera sig i Tyskland. Vi kunde konstatera att Tyskland är byråkratiskt jämfört med Sverige och att behovet av bredbandsutbyggnad är skriande i hela Tyskland.

Väl emottagna blev vi på såväl ambassaden och hos Business Sweden. Unga energiska anställda berättade med inlevelse om sina arbeten och om hur de hamnade i denna bransch. Inspirerande och lärorikt tyckte våra elever!

Det moderna Berlin fick också vår uppmärksamhet. Staden liknas ju vid Silicon Valley med sina IT-företag, med sina startups.

Berlins historia fick även den sin beskärda del. De mörka kapitlen med nazitiden och den östtyska tiden måste ju uppmärksammas. Därför fick speciellt förintelsemonumentet och DDR-muséet åtskilligt med tid av oss. Den som är gammal och som har bott i Berlin har i sitt liv fått uppleva många hemskheter. Den slutsatsen kunde vi lätt dra.

I dag är dock Berlin en vacker och inspirerande stad. En kosmopolitisk stad där människor kan vara den de är.

Text: Ulf Andersson

  • Författare: andreas.saleskog@utb.karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?