Foto: Pressfoto

Ekonomiprogrammet i Paris

2017-11-06 |
Precis före höstlovet åkte årskurs 3 på Ekonomiprogrammet på studieresa till Paris.

Fyrtio elever från EK15 och tre lärare gästade denna fantastiska världsstad. Vi hann se mycket, för ekonomer är effektiva och använder dagarna maximalt.

Svenskt och Franskt 

Arkitektur, konst, historia, samhällsliv, politik, ekonomiska och sociala förhållanden samt lagar stod på programmet. Jämförelser gjordes mellan svenskt och franskt. Vi konstaterade att Sverige har tagit mycket från Frankrike - och att Sverige faktiskt har bidragit med lite till Frankrike också. 

Vi studerade hur fransmännen lever, hur de bor och arbetar. Lätt upptäckte eleverna att det är viktigt att vara artig och att uppföra sig i Frankrike, men även att det franska samhället är barnvänligt. 

Sevärdheter i mängder

Louvren med dess glaspyramid såg vi. Floden Seine med sina broar vandrade vi längs. Citéön med Notre Dame fick mycket av vår uppmärksamhet. Rådhuset och borgmästarens residens likaså. Centre Pompidou studerade vi liksom Maraiskvarteren vilka utgör Paris gamla delar.

Därifrån gick vi till Mont Martre med den vackra kyrkan Sacre Coeur. Sedan fick det bli Metron till Eiffeltornet. På programmet stod även Palais Royal, Operan och Galeries Lafayette. Det stora varuhuset Galeries Lafayette är intressant med tanke på att de säljer de kända märkena inom mode och kosmetik. Just mode och kosmetik är ju en viktig del av fransk ekonomi.

Därefter blev det en hel eftermiddag på det berömda konstmuséet Musée d´Orsay. Vi gick runt med två stycken kunniga svensktalande guider. Monet och Van Gogh var nog de konstnärer som eleverna uppskattade mest. Triumfbågen, Champs Elysees och Elyseepalatset tog vi den sista kvällen.

I samband med de olika sevärdheterna relaterade vi till historia, kultur, politik och ekonomi. Sådant blir ju bäst när man har historia och nutid framför ögonen. Europeisk historia och politik har en tendens att i många fall utgå från just Paris. 

Glömde jag att säga att vi också njöt av god fransk mat? 

Text: Ulf Andersson

Foto: Hannes Viberg och Anders Svensson

  • Författare: harriett.svensson@utb.karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?