Skolmat

Information från Kostservice

Måltiden är en viktig del av dagen, både ur ett näringsmässigt och socialt perspektiv. För barn i skolan är måltiden en del av utbildningen och är till för att kunna skapa bra matvanor redan i tidig ålder.

Ett bra och riktigt näringsintag är också en förutsättning för att barnen ska vara friska och orka med skoldagarna. I Karlshamns kommun finns totalt 26 kök, både tillagnings- och mottagningskök, inom förskola, skola och äldreomsorg. Vår ambition på kostservice är att servera god och näringsrik mat i en trevlig måltidsmiljö.

Våra kök är KRAV-certifierade och vi strävar efter en hållbar utveckling och råvaror av hög kvalité.

Våra mål är att: 

  • Så mycket som möjligt ska vara lagat från grunden. 
  • Tillaga maten så nära serveringstillfället som möjligt för att bevara kvalitet och näringsinnehåll. 
  • Skapa goda matvanor. 
  • Jobba aktivt med hållbar utveckling, t.ex. minska matsvinn, minska köttkonsumtionen och använda råvaror efter säsong.
  • Öka ekologiska inköp (Tekniska nämndens mål 2015 är 25 % ekologiskt). 
  • Hålla nere på sockret. 

I samtliga skolor erbjuds varje dag två rätter varav minst en vegetarisk rätt. Om man behöver specialkost kontaktar man sin skolsköterska för vidare information. I vissa fall kan det även vara lämpligt att prata med någon i köket.

Vi har förbud mot alla typer av jordnötter, nötter, mandel och sesamfrö i våra lokaler, dock använder vi vissa livsmedel med märkningen ”kan innehålla spår av” dessa allergener. Vi serverar aldrig skaldjur, fet fisk från Östersjön eller glutamat.

Tänk på att även om vi har dessa restriktioner behöver samtliga matallergier och överkänsligheter alltid registreras hos skolsköterskan som i sin tur tar kontakt med köket.

Vi använder oss av Livsmedelsverkets rekommendationer och ”Bra mat i skolan”.

Genom att ladda ner gratisappen AivoMenu till er smartphone kan ni få matsedlar med näringsinnehåll för skola i Karlshamns kommun direkt i mobilen.

  • Publicerat: 2016-10-18 av harriett.svensson@utb.karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?