Foto: Leila Rudelius. Bildtext: Fr.v: Josefine Lindell, Linnea Sörmlind, Ida Sigvant, Ian Andersson, Filip Svensson och Jenny Andersson.

Feriearbetare ska minska ungdomarnas tobakanvändande

2018-07-09 | Verka
Under tre veckor har fyra ungdomar sommarjobbat med att på olika sätt inspirera andra ungdomar att säga nej till tobak. Till hösten ska de ut och träffa alla kommunens elever i årskurs sju för att informera och prata med eleverna om tobakens skadeverkningar.

Ian Andersson, Filip Svensson, Linnea Sörmlind och Ida Sigvant har arbetat med tobaksprevention som sommarjobb. Under tre veckor har det kommunala projektet pågått och i fredags gjorde ungdomarna sin sista dag.

– Det har varit jätteroligt och spännande att ha fått lära sig så mycket om tobakens skadeverkningar. En del saker var riktigt chockerande, både hur negativt det påverkar hälsan men också miljömässigt och samhällsekonomiskt, säger Linnea Sörmlind.

– Staten förlorar 31 miljarder kronor varje år på grund av rökning, pengar som kunde använts för att förbättra skolan och omsorgen. Tänk så mycket roligt vi kunde gjort om folk slutade röka!

Farligt med e-cigaretter och vattenpipa

Ungdomarna har fått lägga upp sitt jobb själva med handledning av fritidsledaren Josefine Lindell.

– De behövde inte mycket handledning utan hade så många egna goda idéer och har varit så himla driftiga, säger Josefine.

Gruppen riktade in sitt jobb på de mest vanligt förekommande saker som brukas av ungdomar – cigaretter, snus, e-cigaretter och vattenpipa.

– E-cigaretter är fortfarande ett väldigt outforskat område men de är helt klart farliga, liksom att röka vattenpipa, säger Ian Andersson.

Pratar med ungdomarna där de är på deras språk 

För att nå ut till målgruppen högstadieungdomar valde de att anpassa informationen och språket till deras nivå för att få dem intresserade.

– Vi har varit ute på bibliotek, fritidsgårdar och på stan för att möta ungdomarna, men vi ville också finnas på deras sociala plattformar och skapade därför en blogg och ett Instagramkonto där vi även kört en del tävlingar, säger Filip Svensson.  

Detta är tredje gången som denna typ av feriearbete erbjuds i Karlshamns kommun.

– Årets fyra feriearbetare har tänkt nytt, utvecklat och kompletterat föregående års arbete på ett jättebra sätt, säger kommunens folkhälsostrateg Jenny Andersson.

Skapa dialog och sprida kunskap under tobaksfria veckan

Under den tobaksfria veckan i höst ska Ian, Filip, Linnea och Ida bege sig ut till alla sjundeklassare och ha ett lektionspass om tobak som bygger på ett aktivt deltagande och dialog.

– Vi hoppas att vi får många att tänka efter och sluta att använda tobak och för de som ännu inte provat att inte vilja göra det, säger Ida Sigvant.

Läs mer på bloggen Information om tobak - TBU Karlshamn

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?