Foto: Exkursion Tjärö 2018 för Stenbackaskolans sjundeklassare.

Uppskattad och lärorik utforskning av Tjärö

2018-09-10 | Verka
Stenbackaskolans elever i årskurs 7 fick möjlighet att lära känna varandra under innehållsrika exkursionsdagar på Tjärö.

Den 4 och 5 september anordnade Stenbackskolan exkursionsdagar på Tjärö för årets nya sjundeklassare. Målet var att ge eleverna möjlighet att lära känna varandra, upptäcka ett av Karlshamns stora turistmål och samtidigt träna sina förmågor i ämnena biologi, svenska och idrott som ingår i läroplanen. 

Dagarna blev både lyckade och lärorika berättar Anette Persson, NO-lärare och Sofie Johansson, studie- och yrkesvägledare. Eleverna fick möjlighet att njuta av Tjärös unika natur samtidigt som de bland annat fick prova på att göra systematiska undersökningar i fält genom att håva och använda instrument för att studera ekosystemet i Östersjön. En av höjdpunkterna med håvningen var för de allra flesta eleverna att få studera maneter på nära håll.

− Detta passade väldigt bra då de på skolan i ämnet svenska läser en bok om just maneter och en flickas besatthet av detta djur, säger Anette Persson.

Inom ramen för ämnet Geografi fick eleverna göra en kulturvandring på ön och ta del av hur utvecklingen kan ha sett ut genom att följa både gamla och nya spår.

Även ämnet Idrott fick stort utrymme under exkursionsdagarna genom att eleverna fick prova på paddling, promenera och samtala om allemansrätten.

− Dagarna gav även möjlighet för eleverna att ta del av olika verksamma yrken i dess rätta miljö. Visita, en branschorganisation inom besöksnäringen var på plats och berättade om turistnäringen och dess yrken. Medarbetare på Tjärö visade upp anläggningen för eleverna och berättade om de olika yrkena som krävs för att driva verksamheten, säger Sofie Johansson

Eleverna hade dessutom som uppgift att ta minst fyra bilder under temat En tonårings bild av Tjärö. Eleverna kommer att skapa ett kollage av bilderna och skicka till Tjärö som tack för vistelsen.

Foto: Anette Persson och Sofie Johansson

  • Författare: annette.sandberg@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?