Foto: Karlshamns kommun

Succé för språkstödjare

2018-05-14 | Verka
Sedan ett drygt halvår tillbaka har 13 språkstödjare funnits som stöd till personer som inte behärskar det svenska språket till fullo. I olika kommunala verksamheter hjälper de till med att minska kulturkrockar och språkförbistringar.

I höstas startades arbetsmarknadsprojektet "Låna en språkstödjare" som är en ny inkluderingsmetod som går ut på att minska språkförbistringar och kulturkrockar i samhället. Projektet som hittills bedrivits i Karlshamns kommun under drygt sex månader har visat sig vara väldigt lyckat. 

– Projektet, som sker i samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet och Arbetsförmedlingen, har visat sig vara väldigt behövligt ute på kommunens skolor, äldreomsorg, städ- och andra verksamheter och några har redan fått tillsvidareanställningar, säger Ingmar Holgersson, integrationssamordnare i Karlshamns kommun.

Nya språkstödjare till hösten

De 13 projektdeltagarna från Syrien som är i olika åldrar och har olika kön, nationaliteter och bakgrund har anställts på ett år och till hösten kommer ett nytt gäng språkstödjare att fortsätta integrationsarbetet.

– Vi är glada att kunna hjälpa dem som har problem med det svenska språket som ju är en nyckel till integration och framtida jobb, säger språkstödjaren Hanen Saed, som är placerad på Navigatorcentrum där hon hjälper utländska ungdomar med att till exempel skriva CV, jobbansökningar och personliga brev. 

Hjälper inte bara till med språket

Rollen som språkstödjare handlar inte bara om att hjälpa någon med det svenska språket, utan också om att informera om kultur, svenska samhällsfunktioner och lagar. Under projektet har så kallade ”matchare” varit knutna till projektet. De har jobbat med att få ut språkstödjarna i olika kommunala verksamheter men även några i näringslivet.

– De fyller ett behov och har nästan blivit oumbärliga för chefer och övrig personal, säger Fredrik Forsell, projektledare.

Viktigt erfarenhetsutbyte

Förra veckan träffades alla språkstödjare och de inblandade i projektet på Eriksbergs viltpark för att åka på safari och äta lunch ihop.

– En viktig del med träffen var att språkstödjarna, som är kollegor men utspridda på olika arbetsplatser, skulle få träffa varandra och stärka gruppkänslan och stoltheten i sitt arbete. Erfarenhetsutbytet är viktigt, i synnerhet om man inte träffas så ofta, säger Fredrik Forsell.  

Språkstödjarna ska få fler att rösta i valet

Inför kommande val ska språkstödjarna också vara ett stöd.

– De ska informera om det svenska demokratiska systemet och få fler att rösta, säger Ingmar Holgersson.

 

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?