Foto: Daniel Lenneér

Spelstudio från Karlshamn vann retrojam!

2014-05-07 | Verka
Retrospelsmässan i Göteborg är årets höjdpunkt för många nostalgiska spelintresserade. Den 3 maj gick den av stapeln för femte gången. I samband med mässan arrangerades för första gången en spelskapartävling under begränsad tid, ett "jam". Vann den prestidgefyllda tävlingen gjorde spelstudion Coastalbyte från Karlshamn!

Den 3 maj gick Retrospelsmässan av stapeln i Erikbergshallen i Göteborg. Det är årets högtidshändelse för anhängängare av gamla elektroniska spel. Mässan har växt explosionsartat under de fem år den har funnits. Intresset för gamla spel spänner över flera generationer idag. Nytt för i år var att i samband med mässan arrangerades ett "jam" för spelskapare, proffisionella såväl som glada amatörer. Det innebär att deltagarna i lag skapar spel på plats inför publik inom givna ramar. 
- Vi såg i en annons i tidningen Level att det skulle arrangeras ett jam på mässan. Det avgjorde saken. Då drog vi dit! säger Fredrik Brundin.

Coastalbyte är en av många spelstudios som knoppat av från högskolans utbildningar och slagit rot i Karlshamn. Företaget består av Marcus Kellner, Fredrik Brundin och Mario Gryth. Tillsammans gör de kod, grafik och musik som blir till spel. Fokus för företaget är mest undervisande pedagogiska spel för barn, så kallande "educational games".

Att under mer eller mindre improviserade former skapa spel kallas att "jamma". Termen är lånad från musikens och replokalens värld och väl etablerad inom indiespelscenen, en gräsrotsrörelse som lever ett parallelliv med kommersiell storspelsutveckling. Roliga småspel som jam ofta resulterar i är mer "honung för själen" än levebröd, även om man kan lyfta med sig erfarenheterna från dem in i arbetet, understryker Coastalbyte.

Tiden på mässan räckte inte till för att utveckla ett komplett spel, startskottet gick därför klockan 17.00 dagen innan på en plats i närheten. När mässan öppnade på lördagen var målsättningen att man skulle ha en spelbar demo att visa upp för besökarna. Sedan finslipades den fram till slutet av mässan och då hade besökarna testspelat och röstat på det spel de gillade bäst. Det spelet som gillades av flest var skapat av laget Coastalbyte feat. Ludvig.  Ludvig var en ung förmåga som raggades upp på plats för att fylla laget, då fyra personer skulle ingå enligt reglerna.
- Vi blev lite chockade för Luwig var mycket yngre än han verkade. Han var sjutton och gick på gymnasiet fortfarande, men kom in i gänget bra, säger Marcus.

Att viss del av spelutveckligen skedde på mässgolvet gjorde att besökarna kunde också ge input under det pågående arbete.
- Det var ett barn som kom förbi och testade en tidig version av spelet som kom på att man skulle tappa pengar när man fick en smäll, säger Marcus. Det blev den lilla detaljen som lyfte hela grejen! Han fortsätter; Det är speciellt att skapa spel på det här sättet. Man hinner inte grotta ner sig för mycket i detaljer. Vinnaren blir ofta den som som gör det minst dåliga spelet.  Spelet som Coastalbyte gjorde heter Bounty Hunter Freddy V. Det spelas på PC med Xbox360-kontroller. Det är ett litet stökigt "plocka-mynt-spel" för två spelare. Spelet utvecklades, som vanligt i jam, utifrån givna ramar. i det här fallet röstades teman fram på Retrospelmässans webb- och Facebooksida.
- Vi har använt karaktären Freddy i alla våra småspel som vi gjort på jam. Det har blivit lite en sjuk grej. Lite som ett signum, säger Mario. Den smått ologiska femman på slutet av titeln indikerar att det är femte gången Freddy frontar ett spel.
Grafik, musik och ljudeffekter är tydligt retro. Spelet låter som ett Nintendo-spel från 80-talet men ser mer ut som någonting till Atari 2600. De pixlade figurerna är nära nog total förenkling. Man spelar mot varandra i korta svettiga strider. Det gäller helt enkelt att ta flest mynt innan tiden rinner ut.

Diplomet, som tecken på bedriften, fick inlånade Ludvig från Göteborg behålla. Den stiliga segerpokalen tog killarna däremot med sig hem till Karlshamn. Och framgången har gett mersmak. Nästa chans till jam ges på hemmaplan, på Kärlek, ettor & nollor, som arrangeras i Karlshamn på Netport Sience Park den 4 juni. Då planerar Coastalbyte att vara med igen. Freddy är med även då, får man förmoda. 

 

  • Författare: daniel.lenneer@karlshamn.se
  • Etiketter: spelutveckling digitala spel
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?