Foto: Leila Rudelius

Ny effektiviseringsidé ger säkrare övervakning

2018-05-15 | Verka
Systemteknikerna Einar Berntsson och Joakim Fairbanks på kommunens IT-avdelning har kommit på ett sätt att automatisera funktioner i ett övervakningsprogram som kommunen använder. Detta sparar både pengar, arbetstid och ger en kvalitetshöjning.

Sedan någon vecka tillbaka delar systemteknikerna Einar Berntsson och Joakim Fairbanks rum i IT-korridoren på Drottninggatan i Karlshamn. Det underlättar arbetet med att kontinuerligt utveckla och förbättra olika system och funktioner inom kommunens olika verksamheter.

– Vi är måna om skattebetalarnas pengar och det finns hela tiden saker att effektivisera och förbättra som spar en massa resurser, säger Einar och Joakim.

Sparar licenser för 40 000 kronor årligen

I det övervakningssystem för datorer och annan nätverksansluten utrustning som kommunen använder görs regelbunden diagnostik på alla uppåt 4000 apparater som övervakas. Systemet varnar eller larmar när något inte fungerar som det ska. Tidigare var man tvungen att manuellt gå in och göra en grundligare felsökning, vilket man nu slipper efter att Einar och Joakim utvecklat ett sätt att integrera två olika system, samla alla licenser och automatisera det manuella arbetet.

– Detta innebär att vi får säkrare övervakning av våra nätverk och att vi sparar cirka 200 licenser för en totalkostnad av 40 000 kronor/år.

Fler idéer på lut som sparar tid och pengar

Intresset från andra kommuner och organisationer spås vara stort över Karlshamns kommuns lösning. Om någon vecka ska Einar åka till Stockholm på leverantörsmässan OP5 Inspiration Day där lösningen presenteras så att andra organisationer ska få möjlighet att använda sig av den.

– Alla kommuner har i stort sett samma utmaningar och vi är öppna och delar med oss av det som även andra kan tjäna på att använda sig av, säger Einar.

De båda systemteknikerna har flera andra effektiviseringsidéer i pipeline som kan spara en massa tid och pengar åt kommunen.

–  Det är dock ingen risk att vi effektiviserar bort oss själva, för det finns oändligt mycket att göra och vi tvingas prioritera hela tiden, säger Einar och Joakim. 

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?