Foto: Annika Bergh

Med sjätteklassare på friluftsäventyr i Kofsa

2013-08-29 | Verka
Efter en småregnig morgon bär det äntligen av på cykel. Det är Mörrumsskolans sjätteklassare som ska ut på äventyr som en härlig start på ett nytt läsår. Målet är Kofsa och två dagars friluftsliv.

– Barnen träffar varandra på ett annat sätt här än i skolbänken, berättar Ida Lönqvist som är idrottslärare och en av de vuxna som följer med på äventyret. Det ökar sammanhållningen, fortsätter hon.

Väl framme börjar det klarna upp och det är matlagning över öppen eld som står för den första utmaningen. Det är tacos och äppelpaj på menyn och överallt sitter små grupper som skalar och skivar grönsaker och äpplen med sina knivar. Andra hjälps åt att tända eldar och steka köttfärs. Att hantera eld och knivar på ett säkert sätt är något de fått lära sig på hemmaplan innan och nu är det dags att få användning för kunskaperna på riktigt.

– Vi erbjuder upplevelser i Kofsa Friluftsområde för alla skolelever från årskurs 4 upp till gymnasiet, berättar Johan Jönsson som är fritidsledare med ansvar för verksamheten i Kofsa. Varje skola bestämmer själv och bokar om de vill. För de yngre barnen använder vi olika typer av sagoäventyrstema, medan de lite äldre inriktar sig på friluftsliv. I årskurs 7 då klasserna är nybildade lägger vi fokus på teambuilding för att svetsa samman de nya grupperna. För de allra äldsta från årskurs 8 och uppåt tar vi fram skräddarsydda teman för att passa varje klass.

– Mörrums skola har gjort uppstart så här för sexorna i flera år, berättar Ida. Men det är första året som vi är på Kofsa, fortsätter hon och berömmer den goda organisationen och fina miljön. På vintern följer vi upp med en dag i Hestra där vi åker skidor och lagar mat ute. Den nya läroplanen trycker på friluftsliv, förklarar hon vidare.

Väl mätta och belåtna ger sig barnen iväg för att ordna med sovsäckar och annat inför kvällen. Några ställer sig och fiskar på de rundade klipporna. Molnen drar undan och nu är det plötsligt sensommarväder när det är som allra bäst.

Nu ekar skratten över havsviken i Kofsa och det hörs ett och annat pipande skrik från de som vågar sig i det kalla vattnet.

– Huhuhuuuu, det är så kallt! ropar en av tjejerna som kommer springande på bryggan in mot land där en värmande handduk väntar. De allra flesta är lika snabba upp som de är i, men kvar i vattnet är Tobias, som varit i absolut längst. 

– Hur länge tror du jag var i? frågar Tobias när han äntligen bestämt sig för att komma upp. Det var jättekallt, kanske 10 grader!

Amanda, Moa och Anna har också badat och berättar kvittrande och snabbt i mun på varandra:

– Det här är jätteroligt! Vi har paddlat kanot, eldat och lagat mat och i natt ska vi sova i världens lyxigaste indiantält. Det kommer att bli jättevarmt och mysigt. Och vi har sprayat parfym i tältet så att det ska lukta gott, massor av parfym!

De avslöjar också att de inte har några som helst planer på att sova under natten utan de kommer att vara vakna och leka sanning eller konka.

Plötsligt är pratstunden över:

– Kom nu, vi ska upp på berget! ropar en av tjejerna och strax därefter är de borta.

När vi lämnar Kofsa är det kväll och dags att tända eldarna igen och grilla. Hungriga, men lyckliga, ser barnen fram emot att äta den medhavda korven. Fast vem vet, kanske blir det nyfångad havsabborre istället?

 

Se barnens äventyr i ett bildspel genom att klicka på en av bildikonerna nedan.

 

  • Författare: annika.anderson@karlshamn.se
  • Etiketter: Friluftsdag Kofsa fritidsområde Mörrumsskolan
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?