Foto: Leila Rudelius/Karlshamns kommun

Karlshamn sjunde bäst i landet att satsa på ungdomar

2017-11-27 | Upplev
Karlshamn är den kommun i Blekinge som satsar mest på sina unga. Det visar den årliga undersökning som Ungdomens nykterhetsförbund gjort om hur bra landets kommuner är på förebyggande arbete och att skapa meningsfulla fritidsaktiviteter för unga.

Ungas alkoholkonsumtion sjunker och förebyggande insatser tros vara ett av skälen. Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har för femte året i rad undersökt kommunernas arbete för ungas fritid. Borås är bäst i landet med 4,9 av 5 poäng och Karlshamns kommun hamnar på en hedervärd sjunde plats med totalt 4,3 poäng.

– Det är otroligt hedrande att vi hamnat så högt upp i rankingen och det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och med rätt saker för att få våra unga att avstå från alkohol och ha en meningsfull fritid, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg i Karlshamns kommun.

Vi tar folkhälsoarbetet på allvar

Kommunerna har i UNF:s undersökning fått berätta om insatser under högtider, ungas inflytande, vilka nyktra mötesplatser och andra aktiviteter som erbjuds samt hur kommunen arbetar för drogfritt föreningsliv. Karlshamns höga betyg beror bland annat på att kommunen under förra året startade ett ungdomsråd som gav ungdomar mer inflytande i kommunens verksamhet och att ungdomarna fick en egen drogfri festival under Östersjöfestivalen.

– Vi tar vårt folkhälsoarbete på allvar och arbetar ständigt på att bli ännu bättre, säger Jenny som menar att en del som skulle kunna bli ännu bättre är att få fler drogfria mötesplatser där ungdomar inkluderas.

199 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i undersökningen. Kommunerna har fått ett poäng mellan noll och fem. De godkänns när de får ett medelvärde på minst tre poäng av fem. Totalt är 112 kommuner (56 %) godkända. Av dem är 17 kommuner (9 % totalt) väl godkänd med minst fyra poäng i snitt av fem möjliga. 87 kommuner (44 %) är alltså underkända och har under tre poäng. I Blekinge fick fyra av fem kommuner godkänt.

 

Läs hela rapporten på Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF:s webbsida

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?