Foto: Privat

Anna Melander är årets unga kulturstipendiat!

2017-07-06 | Upplev
Anna Melander får årets kulturstipendie för unga från Karlshamns Musik- och Teaterfond.

"Anna är en teatersmed med ett glödande intresse , stort engagemang och mångsidighet inom musik och teater. Hon har varit aktiv som ungdomsledare, skådespelare och musikskapare sedan barnsben och i år skriver Anna musiken till sommarteatern Ringaren från Notre Dame."

Så lyder juryns motivering till att Anna Melander får 2017 års kulturstipendium för unga från Karlshamns musik- och teaterfond. Juryn som utsett årets stipendiat är kulturnämndens ordförande Lena Sandgren, vice ordförande Lena Häggblad och kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist. Stipendiet är på 10.000 kronor och kommer att delas ut under högtidliga former på stora scenen under Östersjöfestivalen torsdagen den 20 juli runt klockan 20.30.

Anna har deltagit i stadens kulturliv sedan hon var 10 år

Anna Melander är född 1994 och bor i Asarum. Just nu arbetar hon som kompositör för årets Sommarteater, Ringaren från Notre Dame, på Kastellet och som skådespelare/musiker i Verateaterns kommande höstproduktion. Anna är uppvuxen i Karlshamn och har deltagit i stadens kulturliv sedan hon var tio år. Hon har framförallt varit verksam i Teatersmedjan och deltagit i cirka 25 föreställningar både som musiker, skådespelare och sångpedagog. Under fyra år var hon teaterledare i en av föreningens barngrupper. I höst blir det tredje gången Anna är med i Verateaterns uppsättningar på restaurang &Vin. Som musiker och sångare framträder hon också på pubar, bröllop och fester. Anna kommer att fortsätta att jobba mot sitt mål att komma in på någon treårig utbildning inom teater och musik i Sverige och hoppas få arbeta med sin allra största passion även i framtiden.

Tredje gången stipendiet delas ut

Fonden har sitt ursprung i ”Karlshamns Revyn och Karlshamns kommuns teaterfond” som under många år premierade duktiga ungdomar inom scenkonstens område i Karlshamn. 2006 togs beslut i kommunfullmäktige att Kulturnämnden skulle bli ny huvudman och förvaltare för fonden. I år har det på nytt blivit möjligt för nämnden att dela ut stipendiet. Annonsering har skett och unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat ansöka om stipendiet. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, exemplevis genom utbildning. Det är tredje gången stipendiet ur Karlshamns musik- och teaterfond delas ut i denna form. Tidigare stipendiater är Niklas Holtne (2011) och Anton Dahlrot (2016).

  • Författare: daniel.lenneer@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?