Ett kulturliv för alla smaker...

Här kan du ta del av det breda utbudet av kultur i Karlshamns kommun. Vi presenterar alla våra evenemang och aktiviteter i evenemangskalendern. Där har du möjlighet att söka efter arrangemang i de olika kategorierna, till exempel musik, teater, barn och familj.

Du finner även vår månadsaffisch över kulturevenemang under På gång.

Klicka här för att se årets festivalprogram i Kulturkvarteren (pdf). 

Kulturstipendiet för unga till Anton Dahlrot

Nu är årets unga kulturstipendiat utsedd. Det är reggae- och hiphopmusikern Antonio D, Anton Dahlrot, som får Karlshamns musik- och teaterfonds stipendium på 10 000 kronor. Stipendiet delas ut på torgscenen under Östersjöfestivalen den 23 juli cirka klockan 14.30. 

Elva unga med stort kulturengagemang inom olika konstområden sökte stipendiet som i år delas ut för andra gången. Juryn som utsett årets stipendiat Anton Dahlrot alias Antonio D är kulturnämndens ordförande Lena Sandgren och kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist. Deras motivering lyder: ”För ett egensinnigt musikskapande inom reggae/hiphop och med egna texter framförda på blekingska, tar han oss från Karlshamn till Kingston, Jamaica”.

Uppmuntran till fortsatt engagemang

Fonden har sitt ursprung i ”Karlshamns Revyn och Karlshamns kommuns teaterfond” som under många år premierade duktiga ungdomar inom scenkonstens område i Karlshamn. 2006 togs beslut i kommunfullmäktige att Kulturnämnden skulle bli ny huvudman och förvaltare för fonden. I år har det på nytt blivit möjligt för nämnden att dela ut stipendiet. Annonsering har skett och unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat ansöka om stipendiet. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, till exempel genom utbildning.

GLAS i Karlshamns Konsthall

20/7-14/8 utställning av svenskt glas på hög nivå. Nyskapande, vitalitet, mångfald av Lotta Söder, Olle Brozén och Ahlin & Lethonen.

Vernissage 20/7 kl 17 konstnärerna närvarar. Maja Heuer, The Glass Factory invigningstalar

Öppet: 21-22/7 kl 11-18, 23/7 kl 11-17, 24/7-14/8 tisd-sönd 13-17

Arr: Karlshamns Konstförening med stöd av Karlshamns kommun

Östersjöfestivalen 2016

Karlshamns egen stadsfest fyller 50 år! Mellan den 20-23 juli är hela stan fylld av musik, mat, dans, gatuartister, hantverk, konst, karnevalsyra och ett myllrande folkliv.

I Kulturkvarteren är det lite lugnare men här hittar du slöjdare, matspecialiteter från Polen, Stockholm Street Festival on Tour 2016, musiker på Museigården, glaskonst, våfflor & kaffe, glasutställning och mycket annat. Program för festivalen i Kulturkvarteren

Hela festivalprogrammet hittar du på Karlshamns Stadsbibliotek i Citygallerian och på festivalens hemsida ostersjofestivalen.se.   

Kulturnatten i Karlshamn 2016

Nu är det dags att planera årets Kulturnatt, lördagen den 1/10. Vill du på något sätt delta i årets natt så är du välkommen till ett första diskussions- och planeringsmöte.

Vi ses på Lokstallarna i Karlshamn torsdagen den 25/8 kl.18.30-ca 20.00.

Årets Kulturnatt planeras gemensamt under tre stormöten, det första 6/4, det andra 2/6 och det sista den 25/8.

Till mötet den 25/8 måste alla programpunkter vara klara för att komma med i Kulturnattsfoldern. Viktigt är också att om du vill göra aktiviteter i våra gemensamma lokaler kontakta Kultur Karlshamn snarast, helst före sommarledigheten så vi hinner samordna olika aktiviteter, men allra senast 16/8. När alla uppgifter är klara kring ditt arrangemang under Kulturnatten (titel, lokal, tidpunkt m.m.) så fyller du i det formulär som finns på www.karlshamn.se/kultur. Formulärets uppgifter blir de som kommer att läggas i programfoldern. Hör gärna av dig om du undrar över något.

Har du inte möjlighet att vara med vid mötet men ändå vill delta under Kulturnatten - kontakta:
Pernilla tel.0454-812 36, pernilla.ekvallliljeqvist@karlshamn.se eller
Nanna tel.0454-812 43, nanna.ronne2@karlshamn.se

Välkommen!

Ansökan om årsanslag till kulturföreningar 2017

Ansökan om årsanslag för år 2017 ska vara Kultur Karlshamn tillhanda senast 1 oktober 2016. För att ansökan ska kunna behandlas och bidraget beviljas krävs att alla efterfrågade uppgifter är ifyllda samt att efterfrågade bilagor (föreningens senaste verksamhetsberättelse, årsmötesprotokoll och årsbokslut) är bifogade.

Läs mer om riktlinjer för årsanslag samt hur du ansöker här

En snabb slant - bidrag för ung kultur

En snabb slant är ett bidrag som Kultur Karlshamn ger till unga som vill arrangera eller på annat sätt engagera sig och berika kulturlivet i Karlshamn.
Syftet är att stimulera ungas egna initiativ och entreprenörsförmåga inom kulturområdet och att öka ungdomars eget skapande, kreativitet, inflytande och delaktighet i kulturlivet. Bidraget ger möjlighet för ungdomar att skapa och driva egna projekt och arrangemang även utanför föreningslivet och skolan.

Läs mer om En snabb slant - bidrag för ung kultur

Bidrag för integrations- eller inkluderingsprojekt

Föreningar, organisationer och verksamheter i Karlshamns kommun kan nu söka pengar för att bekosta framtida integrationsprojekt. Syftet är att projekten ska möjliggöra möten, utveckla framtidstro, stimulera utbyten och utveckla lärande och förståelse tillsammans med nyanlända.

Karlshamns kommun har en pott på 2,1 miljoner kronor som ska delas ut under 2016 till integrationsfrämjande projekt som bidrar till ett hållbart inkluderande samhälle. Bidraget är ett engångsbelopp och kan sökas av föreningar, organisationer och verksamheter i Karlshamns kommun för att under året bedriva olika integrationsprojekt inom områdena kultur, utbildning, idrott, fritid och hälsa.

Läs mer om bidrag för integrations- eller inkluderingsprojekt

Lise & Gertrud - Kiss your darlings

3/9 kl.19 Lokstallarna

Picknickföreställning i Lokstallarna

Världsklassiker, megahits eller covers, kärt barn har många namn. Lise & Gertrud har gjort sig ett namn genom att tolka låtar som “alla” hört och framför dem på ett nytt sätt. De älskar det och publiken älskar det.

Med hjälp av Sting, John Lennon, Alicia Keys, Bob Dylan, ABBA, Elvis, The Beatles m.fl. sätter Lise & Gertrud känslorna i sval.  Förutom sin fenomenala tolkningsförmåga har de utvecklat sitt allra eget mellansnack där de gör iakttagelser och nedslag i vardagen. De bjuder på sina egna erfarenheter med en stor portion med humor och glimten i ögat. Möt dessa två supermusikaliska artister som efter femton år tillsammans på scenen fortsätter överraska och beröra.

Lise & Gertrud har medverkat på Nobelfesten, Allsång på Skansen, Så skall det låta, Idrottsgalan m.fl.

Medverkande: Lise Hummel och Gertrud Stenung
Speltid: c:a 2 timmar inkl. paus.
Producent: XTC Productions AB

Denna konsert är ett samarrangemang mellan Kultur Karlshamn, Karlshamns Riksteaterförening, Jazzföreningen Munthe och Pro Musica, och ges i form av en picknickföreställning där möjligheten ges att äta och dricka under konserten. Vill man äta, tar man egen mat och dryck med sig. Observera att det endast är tillåtet att äta och dricka vid borden, inte på läktarplats.

Insläpp kl. 18.

Biljetter släpps 1/8 kl.08. Köp biljetter via Nortic (länkarna nedan) eller på biblioteken i Karlshamns kommun.

 Köp biljett, bord

Köp biljett, läktare

Föredrag med Gundrun Winfridsson

6/9 kl.19 Mörrums församlingshem

Författaren Gudrun Winfridsson berättar om sin bok Sjukvakterskan som utspelar sig år 1857 då koleran drabbade Blekinge, bland annat Mörrum och Karlshamn.

Bokens huvudperson Inga är en ung piga som tar hand om dem som blir sjuka. Boken skildrar hennes föreställningar om och fruktan för den dödliga sjukdomen men också hennes vänskapsrelationer och drömmar om framtiden. Inga har inte funnits i verkligheten men innehållet grundar sig så långt möjligt på olika dokument och källor och jag ger också glimtar från mitt sökande efter fakta.

Entré 80 kr, biljetter släpps den 1/8 kl.08.00.

Köp biljetter här eller på biblioteken i Karlshamns kommun.

Arr: Kultur Karlshamn och Sensus

Familjeprogram i Lokstallarna - moZStammen

17/9 kl.11 Lokstallarna

Teater Jalada

Teater Jalada berättar en fabel om längtan och att leva i fred och harmoni. Apan Maimon och sköldpaddan Azin lever ensamma på en liten ö. Djuren grälar hela tiden, men så en dag måste de hjälpas åt för att överleva.

Genom sång, dans, och berätteri på persiska, arabiska och svenska berättas sagan så att alla kan förstå.

För barn 3-6 år, speltid ca 20 min.

Biljetter 50 kr/person släpps 5/9 kl.10.

Köp biljetter här

Arr: Kultur Karlshamn

Författarkväll med Martina Haag

11/10 kl.19 Lokstallarna

Möt Martina Haag - skådespelerskan som sadlade om och började skriva vid 39 års ålder. Första krönikesamlingen Hemma hos Martina kom 2004. Därefter följde debutromanen Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra). Filmen med samma namn och med Martina Haag i huvudrollen blev en stor publiksuccé.

Martina Haag har gett ut en rad humoristiskt vardagsrealistiska krönikesamlingar. Det är ur sitt eget liv hon hämtar stoff, med fokus på den mindre glamorösa delen av vardagen. Hon har även skrivit flera  romaner, nu senast den kritikerhyllade Det är något som inte stämmer från 2015.

I Karlshamn kommer hon att tala om sitt författarskap i stort, ett författarskap som även rymmer den peppande löparboken Heja, heja! ”för folk som tänker att de är för gamla/tjocka/trötta/ointresserade av att börja springa. Om hur du tar dig från att orka springa i tolv minuter, till att genomföra ett  marathon och vara glad hela vägen.”

Entré 80 kr, biljetter släpps 1/9 kl.08.00.

Köp biljetter här eller på biblioteken i Karlshamns kommun.

Arr: Kultur Karlshamn

Familjeprogram i Lokstallarna - Hunden Rund planterar

22/10 kl.11 Lokstallarna

Karin Holmström & Sara Berg

Barnen får veta vad som händer när vi planterar. Karin och Sara spelar klarinett, piano, gitarr och sjunger för att frön och plantor ska gro och växa. Det här är en upplevelse för alla sinnen. Föreställningen bygger på en bok av Annika Henning och Maria Nilsson Fidler, Karin Holmström har skrivit musiken.

För barn 3-6 år, speltid ca 35 min.

Biljetter 50 kr/person släpps 10/10 kl.10.

Köp biljetter här

Arr: Kultur Karlshamn & Musik i Blekinge

Familjeprogram i Lokstallarna - Lill-Nisses magiska luva

3/12 kl.11 Lokstallarna

Cecilia Linde

Följ med på Lill-Nisses äventyr i den mörka vinternatten på jakt efter sin försvunna magiska luva. Utan luvan blir det ingen jul! Och utan jul blir det inga julklappar!

Sagan bjuder på "tindrande" gitarrmusik, spännande toner och rytmer. En julmusiksaga av och med Cecilia Linde.

För barn 3-6 år, speltid ca 40 min.

Biljetter 50 kr/person släpps 21/11 kl.10.

Köp biljetter här

Arr: Kultur Karlshamn

  • Publicerat: 2016-07-20 av caroline.kideback@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?