Matvik

Matvik är kommunens största småbåtshamn med mycket liv och rörelse under båtsäsongen. Från Matvik går skärgårdsbåt till många öar i skärgården. För nödvändig framkomlighet och trivseln i hamnen krävs god ordning. Regler för hamnplanen och lastbryggorna finns angivna på informationstavla på hamnplanen. Mer information om kommunens småbåtshamnar finna anslagna på servicebyggnadens anslagstavla.

Båtplatser

600

10 bryggor. Stolp- och Y-bomsförtöjning

Vattendjup

0,5 – 3,0 m

 

Mastkran

Ja

 

Båtramp

Ja

 

Belysning

Ja

Bryggorna belysta samt gatubelysning

El och färskvatten

Ja

På bryggorna

Dusch och HWC 

Ja

 

Mastskjul

Ja

 

Uppläggningsplatser

150

 

På området finns en mindre affär, öppen sommartid.

Vägbeskrivning: Matvik ligger 11 kilometer öster om Karlshamn. Gamla riksvägen Karlshamn-Bräkne Hoby. Vik in på Matvikshamnsvägen i Trensum. Härifrån är det 3 km till hamnen.

Utanför Matvik ligger Hällaryds skärgård, Blekinges västligaste. Den består av ett 50-tal öar och lika många holmar. Matvik är en idealisk utgångspunkt för båtturer bland öarna i denna vackra och unika del av kustskärgården. Badvikar med sand finns bl a på Östra Bokö, Bockö och Tärnö. 

Matvik var en gång ett viktigt centrum för stenindustrin i Blekinge. Stora stenbrott låg alldeles i närheten. Under 1920-talet arbetade uppåt 300 man inom stenindustrin. Här fanns en lastplats och en 4 km lång järnväg från de närbelägna stenbrotten. Stora mängder sten exporterades härifrån ut i Europa. En lång bank av skrotsten längs vägen minner än i dag om verksamheten. En annan viktig näringsgren var fisket. Här har också funnits lotsstation.

  • Publicerat: 2016-06-09 av annika.bergh@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?