Foto: Annette Sandberg

Rundabordssamtal med ministern

2017-11-09 | Påverka
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister tog del av länets erfarenheter, planer och ambitioner när det gäller den yrkesinriktade vuxenutbildningen och regionala samarbete.

Sverige står inför en stor utmaning. Vi har cirka 350 000 arbetslösa, samtidigt som både näringsliv och offentlig sektor skriker efter arbetskraft och ungefär 100 000 jobb är vakanta. En stor grupp nyanlända behöver också utbildning, praktik och jobb.

Ett trettiotal representanter från Blekinge, Tingsryd och Bromölla samlades runt bordet och samtalade med minister Anna Ekström om utmaningar, satsningar och ambitioner för att kunna tillsätta de bristyrken som idag finns samt hitta nya möjligheter för att få fler i arbete i regionen.

Fokus på bristyrken och ett ökat samarbete

Under mötet lyfte flera representanter fram behovet av bland annat processtekniker inom industrin, ett utökat samarbete inom regionen samt behovet av relevanta korta yrkesutbildningar som direkt matchar behov inom både privat och offentlig sektor.

 

Utbildningsstrateg Peter Stålbrand, kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S), gymnasienämndens ordförande, Paul Hedlund (L) och verksamhetschef Britt-Louise Gustafsson Ek var några av de drygt 30 prepresentanterna som slöt upp för ett rundabordssamtal under ministerns besök den 8 novmeber på NetPort Science park i Karlshamn.

−  Vi vill att kommunerna ska ha de verktyg som krävs för att skapa en väl fungerande vuxenutbildning, sa Anna Ekström och uppmanade alla att vara öppna och tala om vad man anser att man behöver för att lyckas.

Kunskapsklivet − ett exempel på samverkan mellan sju kommuner

Kunskapsklivet lyftes fram som ett exempel på regional samverkan mellan vuxenutbildningarna i Blekinge (Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg) samt Tingsryd och Bromölla. Genom ett väletablerat samarbete över kommungränserna erbjuder regionen ett stort utbud av lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar.

− Detta är en satsning för att skapa intresse för att söka sig till våra utbildningar oavsett i vilken av dessa sju kommuner man bor, säger Peter Stålbrand, en av initiativtagarna till Kunskapsklivet. 

Mer information om Kunskapsklivet kommer att publcieras på kommunernas respektive hemsidor inom kort.

Och för dig som vill veta mer om regeringens satsning på Nytt kunskapslyft där yrkesutbildningar är en viktig del, kika här!

  • Författare: annette.sandberg@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?