Foto: ESF

Arbeta som röstmottagare vid EU-valet

2019-02-06 | Påverka
Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Nu söker kommunen dig som är intresserad av att arbeta som röstmottagare både under valdagen och förtidsröstningen mellan den 8 och 25 maj. Anmäl dig senast 18 februari!

Europaparlamentsvalet 2019 äger rum söndagen den 26 maj. Karlshamns kommun behöver därför uppåt 150 röstmottagare, både för tjänstgöring i förtidsröstningen som pågår på våra bibliotek i Hällaryd, Asarum, Mörrum och Svängsta, Rådhuset och Stora Coop mellan den 8 och 25 maj och i vallokalerna på valdagen den 26 maj. Vill du vara med och utföra ett viktigt uppdrag, bidra till den demokratiska processen och lära dig mer om hur ett val fungerar? Bli då röstmottagare! Du får utbildning och ett arvode för att du ställer upp.

Att arbeta som röstmottagare

Som röstmottagare arbetar du i någon av kommunens sex förtidsröstningslokaler eller i en av de arton vallokalerna. Du tar du emot väljarna, håller i ordning i lokalen, tar emot rösterna prickar av dem i röstlängden. Tjänstgör du i vallokal deltar du i rösträkningen efter att lokalen stängt. Du får gärna tjänstgöra både under förtidsröstningen och på valdagen om du har möjlighet! Schemat under förtidsröstningen varierar, från några timmar i Svängsta till långa arbetspass på Stora Coop.  

Arbetstider i vallokalen

Som röstmottagare under förtidsröstningen arbetar du enligt överenskommet schema. Det ska varje dag finnas minst en öppen förtidsröstningslokal i kommunen. Under valdagen arbetar du under hela dagen enligt ett bemanningsschema, vissa från klockan 7.30. Schemat bestäms av den som utsetts till ordförande i vallokalen. Efter stängning arbetar alla tills rösträkningen är klar och lokalen ställts i ordning. Rösträkningen påbörjas när vallokalen stänger, klockan 21.00. Arbetet kan pågå till sent på kvällen. Du ska alltså vara förberedd på en lång dag och en sen kväll. Du tar raster under dagen, men det är alltid minst fyra röstmottagare i vallokalen.

Obligatorisk utbildning

En förutsättning för att få arbeta som röstmottagare är att du deltar i en utbildning på cirka två timmar. Detta gäller både nya röstmottagare liksom de som arbetat i tidigare val. Utbildningen sker vid flera tillfällen och du kan välja den tid som passar dig bäst. Mer information om detta kommer. Innan utbildningstillfället förväntas du ha tittat på valmyndighetens utbildningsfilmer. Detta då vi kommer besvara frågor angående eventuella oklarheter i dessa utbildningsfilmer.

I rollen som röstmottagare ska du: 

 • helst ha fyllt 18 år senast valdagen den 26 maj 2019.
 • tala god svenska, andra språkkunskaper är meriterande.
 • vara stresstålig. 
 • vara noggrann, ordningsam och serviceinriktad.

I arbetsuppgifterna som röstmottagare ingår bland annat att:

 • delta vid iordningställandet av vallokalen du ska tjänstgöra i.
 • upprätthålla god ordning i vallokalen och hjälpa väljare till rätta.
 • ta emot röster och pricka av i röstlängden.
 • hantera förtidsröster.
 • granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.

Ersättning 

Som ersättning för arbetet som röstmottagare på valdagen får du ett skattepliktigt arvode. Ingen ytterligare ersättning utgår för utbildningstillfället och det skattepliktiga arvodet betalas endast ut vid fullgjord tjänstgöring, det vill säga deltagande i kursen och tjänstgöring på valdagen (både dagen och kvällen). Under förtidsröstningen utgår timarvode om 155 kronor/timme mellan klockan 8- 19 på vardagar, 177,40 kronor/timme efter klockan 19 på vardagar samt 202,40 kronor/timme under helger. På valdagen arvoderas röstmottagarna enligt kommun­fullmäktiges beslut om arvode. Efter intresseanmälan sker schemaläggning i samråd med intresserade.

Mer information om EU-valet 2019 hittar du på riksdagens webbsida. 

Om du är intresserad av att tjänstgöra som röstmottagare vid EU-valet är du välkommen att höra av dig via e-post val@karlshamn.se eller på telefon 0454-810 55 senast den 18 februari.

Välkommen med din ansökan!


 [AP1]Ca 110 i vallokal + 40 i röstlokalerna

 • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
 • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?