Foto: Annika Bergh

Uppskattad sommarvistelse för äldre på Sörgården

2016-09-02 | Bo
-Ingen fara, jag fixar det! säger Olle Johansson lugnande till dyngsura hunden Kira som precis har misslyckats med att själv hämta upp favoritbollen som rullat ner i sjön. Kryckorna är inget hinder - tvärtom är det med hjälp av dem han fiskar upp den gröna bollen som han ger den nu överlyckliga Kira.

Olle och ett tjugotal andra äldre är på sommarvistelse på Sörgården, som dagen till ära prytts med färgglada ballonger och vimplar. Här bjuds de äldre på upplevelser och små äventyr som många sett fram emot under hela året.

– Det är åttonde året i rad som vi har fått möjlighet att ordna sommarvistelse här för de äldre och det är otroligt uppskattat. Här får de social samvaro, god, hälsosam mat, stimulans och motion – det som forskning visar är de viktigaste faktorerna för en god hälsa. Det är också en chans att få komma ut i naturen och njuta, berättar Margareta Jozwiak Sjödahl som är samordnare för anhörigstöd och frivilligverksamhet inom omsorgen.

Sommarvistelsen äger rum på Sörgården norr om Asarum och anhöriga är varmt välkomna att följa med. Här kan man få en fin dag tillsammans med hjälp av personal från hemtjänsten och särskilda boenden. Det finns möjlighet att lyssna på musikunderhållning, fiska, åka hästkjuts, spela minigolf, gå tipspromenad, spela boule och bada. Något bad blev det inte just idag, men däremot bjöd Kira på en dusch.

De som valde att åka med hästskjutsen på en tur längs skogsvägen fick ett oväntat äventyr när de plötsligt stod mule mot kofångare med en timmerlastbil av det större slaget.

Med lugna, trygga hästar och en skicklig kusk kunde färden snart fortsätta. Med på vagnen fanns Kiras hundkompis som passade på att få klappar och gos.

– Det var ovisst in i det sista om vi skulle få pengar för att kunna anordna vistelsen även i år. Andra hann före med att boka, så de tre veckor som vi tidigare haft blev till en vecka i år. Därför är det i stort sett bara personer som bor i ordinärt boende som har fått plats i år, berättar Margareta Jozwiak Sjödahl.

Under årens lopp har Karlshamns kommuns sommarvistelse lockat till studiebesök från flera andra kommuner och det är inte bara personalen som tycker att satsningen är lyckad – även de äldre själva är mycket positiva. 

Strax innan det är dags att åka hem hugger Nelly Nilsson tag i min arm:

–SOMMARVISTELSEN MÅSTE FÅ VARA KVAR, skriv det med stora bokstäver, gör det!

  • Författare: annika.bergh@karlshamn.se
  • Etiketter: sommarvistelse sommarvistelse för äldre Sörgården
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?