Foto: Leila Rudelius. Bildtext: Enhetscheferna Linda Wallin och Jennike Westrin gick runt och serverade under invigningen av nya Östralycke.

Äldreboendet Östralycke är ett av Sveriges modernaste

2017-11-30 | Bo
Nu är det ”nya” Östralycke invigt. Efter tre års ombyggnad är detta äldreboende i Asarum ett av Sveriges mest moderna. Både personal och boende är nöjda med resultatet.

Östralycke har renoverats och byggts om sedan december 2014. I onsdags eftermiddag var det dags för personal, boende, anhöriga och kommunala tjänstemän och politiker att fira att den tredje etappen nu är klar.

– Jag vill tacka all personal och alla boende för ert tålamod att ha arbetat och bott på en byggarbetsplats och idag är jag mycket stolt, sade Leif Håkansson (S) ordförande omsorgsnämnden, i sitt invigningstal i det nya stora, ljusa samlingsrummet som dagen till ära var fullsatt.

Modernt boende med den senaste välfärdstekniken

Nu finns det 93 lägenheter på äldreboendet, varav 30 är helt nya. Boendet är modernt med den senaste välfärdstekniken, toaletterna är exempelvis höj- och sänkbara och dörrlåsen styrs via de boendes armband.

Tvätteriet är helt nytt med så kallade barriärmaskiner som förhindrar smittspridning vid exempelvis maginfluensa och har även en skjortblås som gör att skjortorna blir som strukna genom ånga. På det nya Östralycke finns nu också ett flertal parboenden, något som saknats innan.

De boende  Sonny Johansson och Birgitta Rehnström fick hålla i det blågula bandet medan Lennart Paulsson skulle klippa. Det var lättare sagt än gjort.

– Allt och alla har varit bra, men inte saxen – den var slö, sade Lennart när han efter en tid lyckades klippa bandet.

97-årige Lennart Paulsson har bara bott på Östralycke i två månader efter en fallolycka.

– Jag har inte riktigt rotat mig än men det blir bättre och bättre, även med maten. Det är jättefint här!

Birgitta Rehnström har bott på Östralycke i 1,5 år.

– Man får bo in sig lite. Men här är bra, tycker hon.

Sonny Johansson som bott på äldreboendet i tre månader håller med.

– Jag bodde på det gamla Östralycke i två veckor för en tid sedan, och där var gammalt och slitet. Här är fantastiskt!

Glada att så många kom på invigning

Medan trubaduren Christer Pilelöw underhöll firades det med cider, glögg, pepparkakor och chokladrutor. Enhetscheferna Linda Wallin och  Jennike Westrin gick runt och serverade.

– Vi är jätteglada att så många kom! De olika avdelningarna har hjälp till att baka till denna invigning och allt känns verkligen jättebra idag, sade Jennike och Linda.

Ser fram emot varje ny arbetsdag 

Jennike har jobbat inom den kommunala omsorgen sedan september månad då hon lämnade Landstinget för att bli enhetschef på Östralycke.

– Jag trivs otroligt bra, det är så roligt att jobba här att jag inte vill gå hem på kvällarna och så kommer jag redan vid sex på morgonen. Jag ser fram emot varje ny arbetsdag och trivs med alla. Undersköterskorna gör ett fantastiskt jobb!

Nu fortsätter arbetet med nästa etapp där ett nytt kök, samlingslokal och ytterligare 46 lägenheter ska byggas. Hela ombyggnaden av Östralycke ska vara klart i början på året 2019.

Här kan du se en film (ca 1 minut) från invigningen.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?