Foto: Leila Rudelius

Lyckat odlingsprojekt i Fridhem

2018-06-06 | Bo
Det kommunala odlingsprojektet "Växa tillsammans" startade i området Fridhem i Karlshamn för drygt ett år sedan och nu kan man börja se frukterna av satsningen. Både integrationen, den kvinnliga gemenskapen mellan olika kulturer och kunskapsnivån hos barn kring ekologisk mat har höjts.

Tio kvinnor från olika bakgrund och kulturer odlar grönsaker, örter och frukter i sina odlingslotter i bostadsområdet Fridhem i Karlshamn.

Även barnen på den intilliggande förskolan Regnbågen har sina odlingslotter som de varsamt sköter om genom besök och att vattna.  

Intresset för odling av ekologisk mat och den kvinnliga gemenskapen i området har synbart höjts sedan projektet startade. Och integrationen har kommit av sig själv genom att svenska kvinnor och andra i Fridhem, där det bor cirka 750 personer från 25 olika nationaliteter, intresserar sig för de utländska kvinnornas odlingar, säger Cecilia Clang, Bosocial chef på Karlshamnsbostäder, KABO.  

Cecilia berättar att odlingsfantasten Una Qvarnström även håller en studiecirkel med kvinnorna vissa tisdagar och ger odlingstips.

Bildtext: fr.v. Cecilia Clang, Rahife Elgharib, Christina ”Tina” Svensson och Emina Kovacic.

Den mångspråkiga Rahife Elgharib är ansvarig för odlingslotterna och har flera kvinnor som står på kö för att få vara med i projektet.

– Det är mycket folk här på kvällarna, både barn och vuxna, och all respons vi fått är väldigt positiv, säger Rahife.

Ingen skadegörelse - tvärtom!

Från början var många skeptiska till projektidén Växa tillsammans.

– Många trodde inte att det skulle funka att ha odlingar mitt i bostadsområdet, men hittills har vi inte haft några problem med skadegörelse – tvärtom är alla väldigt ansvarfulla, säger Cecilia Clang.

Förhoppningen är att utöka projektet till nästa år och kunna ta in fler odlingsplatser.

En av de kvinnor som idag har en egen odlingslott i Fridhem är Bosaina Abdel från Palestina (t.h på bild.).

– Jag tycker att det är jätteroligt att komma hit och jobba med naturen, och idag har jag med mig min dotter Houda Saab. Men oftast har jag mitt sjuåriga barnbarn Lydia med mig som odlar jordgubbar och citronbasilika här, säger Bosaina som själv odlar vitlök, rödbetor, persilja, potatis och vinbär.

Marzie Naseri från Afghanistan odlar mynta, rädisa och purjolök av frön som hon fått från släktingar i hemlandet.

– Det betyder jättemycket för mig att komma ut och få odla grönsaker här som kommer från Afghanistan, säger Marzie.

Denna dag blir barnen från Regnbågens förskola bjudna på morotskaka som bakats av kocken Monica Nykvist.

– Vi vill ju att barnen ska förstå var saker kommer från och se sambandet med sin odling och vad de äter. Det är roligt att barnen lärt sig förstå processen "från jord till bord", säger Christina Svensson.

– Det är viktigt att kunna se möjligheten att kunna odla även i stadsmiljö, säger Emina Kovacic som hoppas att det framgångsrika projektet ska utökas i kommunen i framtiden.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?