Foto: Leila Rudelius

Kommunens stadsarkitekt toppar Maktlistan 2019

2019-02-05 | Bo
Tidskriften Rum levererar återigen Maktlistan över de 100 mäktigaste i design- och arkitektursverige. På första plats förra året var Alice Bah Kuhnke, f.d kultur- och demokratiminister (MP). I år hamnar kommunens stadsarkitekt, Emina Kovacic, i topp!

Med ett visst mått av humor och underhållning är årets maktlista också ett inlägg i samhällsdebatten. Temat för årets maktlista är Demokrati.

Juryns motivering till val av Emina Kovacic lyder:

”Att toppa maktlistan när temat är demokrati kan få vem som helst att få stora skälvan. Men inte Emina Kovacic, Karlshamns stadsarkitekt. ”Kul att någon ser” är hennes första kommentar. Hon kallar sig lite skämtsamt för demokrativakt, men uppgiften tar hon på stort allvar.”

Att våga uppfattas som obekväm

Emina fick beskedet att hon hamnat på första plats för några veckor sedan.

– Jag blev jätteglad att Karlshamns kommuns arbete uppmärksammas utifrån! Att arbeta som stadsarkitekt, planarkitekt eller bygglovarkitekt innebär att dagligen bana väg för öppenhet, dialog, saklig konfrontation, kompromiss, transparens och inkludering. Att våga uppfattas som obekväm när enskilda intressen vägs mot samhällsintressen, i små och stora beslut och att sedan genomföra de beslut som tagits fram genom en demokratisk process även när vi har en avvikande uppfattning. Att representera de vars röster inte hörs i debatten. Att verka för demokrati! Därför är jag oerhört stolt, tacksam och ödmjuk inför att stadsarkitektrollen uppmärksammas när temat är demokrati, både för min egen och för alla de hårt arbetande kollegornas skull. Extra hedrande är det att vara i gott sällskap på maktlistan, bland många människor jag själv ser upp till, säger Emina.

I gott sällskap

Många av de som finns med på årets lista är bland annat högt uppsatta politiker, riksdagens talman, generaldirektörer, VD:ar, chefer, överintendenter, redaktörer, arkitekter med flera.

Här kan du läsa artikeln (pdf) om Emina Kovacic i tidningen Rum. Här ser du hela maktlistan.

Årets jurymedlemmar är: Arkitekten och designern Eero Koivisto på CKR, arkitekten Rahel Belatchew Lerdell på Belatchew Arkitekter, Clara von Zweigbergk och Shane Schneck på Hay, trädgårdsmästaren John Taylor, Chandra Ahlsell på Malmstens Linköpings universitet samt chefredaktören på tidskriften Rum Cecilia Öfverholm, t.f. chefredaktören på Rum Hemma Emelie Strömfors, chefredaktören på Rum Design Susanne Johansson, chefredaktören på Nya Rum Josefin Udén och chefredaktören på Rum Ute Bettina Bieberstein-Lee. Juryns ordförande är arkitekturhistorikern Martin Rörby.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?