Foto: Leila Rudelius

Karlshamns öar och stränder har rensats från skräp

2018-11-06 | Bo
Karlshamns öar, havsnära promenadstråk och stränder har rensats från skräp. Detta arbete påbörjades under 2017 och har fortsatt även i år med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket. Syftet är att få bort plast och skrot i vårt vatten och i naturen som leder till lidande för mängder av djur.

Ren kust är ett projekt som genomförts av Karlshamns kommun med stöd av Naturvårdsverket LONA under både 2017 och 2018. Under sommaren och hösten 2018 samlades skräp från havet in kring Östra Bokö, Fölsö, Bockö, Strandpromenaden, Stärnö-Boön, Kastellet/Frisholmen, Drösebo och Kofsa.

– Eftersom vi har pengar kvar i projektet kommer även vissa sträckor längs Mieån att städas från skräp nu under senhösten, säger landsbygdsutvecklare Marianne Westerberg.

Förra året samlades så mycket som 800 kilo skräp in. I år har man hittat och tagit hand om 460 kilo skräp i naturen.

– 75 procent av allt skräp vi hittar är plast, säger Leif Mattisson, arbetsledare på Resurs i Blekinge som utför städningen åt kommunen.

Informationskampanj ska stävja nerskräpningen

Genom att informera om hur farligt plast och annat skräp är för den biologiska mångfalden och i slutänden även för människan går kommunen nu ut med en informationskampanj.

– Genom att bland annat visa en film om Ren kust-projektet på både bio, under möten med föreningar och i skolor hoppas vi få igång diskussioner och ett ändrat beteende, säger landsbygdsutvecklare Marianne Westerberg som är projektansvarig.

Tack för att du inte slänger skräp i naturen!


  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?