Foto: Leila Rudelius: Bildtext: Fr. v: Josefin Borgkvist, Karoline Håkansson, Marie Bödtker och Marina Granström.

Avlösarteamet hjälper de som vårdar sjuka anhöriga

2017-12-07 | Bo
De personer som vårdar och hjälper en närstående som blivit sjuk, gammal eller funktionshindrad och inte längre klarar av vardagen på egen hand kan själva behöva någon som avlöser dem några timmar i veckan. Det är där kommunens Avlösarteam kommer in i bilden.

 – Insatsen ska ge den anhörige en möjlighet att göra något för egen del – kanske gå till frisören, träffa vänner eller bara få sova en stund, Josefin Borgkvist, chef för avlösarteamet.

De som önskar avlösning får göra precis vad de vill med den tid de får för sig själva och ingen kollar vad de gör eller har åsikter om det. Avlösarteamet är en liten grupp på fyra personer som jobbar med avlösning i hemmet - Marie Bödtker, Karoline Håkansson, Emelie Parnfelt och Marina Granström.

Att anlita en avlösare i hemmet är tryggt

Att anlita Avlösarteamet är enkelt, man ringer bara in till kommunen och bokar – ungefär som när man går till frisören. Avlösning i hemmet är en social insats som beviljas av en biståndshandläggare och är gratis upp till 16 timmar i månaden. Om man behöver och får fler timmar utökad hjälp så kostar det enligt hemtjänsttaxan. Teamet jobbar mellan klockan 7-21 alla dagar i veckan. Idag är det 38 personer, mest äldre, som beviljats avlösning i kommunen. Avlösarteamet har funnits i fem år nu men är fortfarande ganska okända för gemene man.  

– Det är många som inte vet om att Avlösarteamet och våra insatser finns och som verkligen är i behov av avlastning, därför vill vi uppmärksamma teamet, säger Josefin Borgkvist.

 – De som vårdar en sjuk anhörig i hemmet har oftast ett stort behov av att prata, och de kan känna sig trygga att prata med oss eftersom vi jobbar under sekretess. Vi i personalen besöker oftast samma personer så att de ska känna igen oss och vara bekväma när vi kommer, säger Marie Bödtker.

Avlösarteamet är de anhörigas gnista

Marie Bödtker, Karoline Håkansson och Emelie Parnfelt har jobbat på Avlösarteamet sedan starten. Marina Granström är nytillskottet som nu jobbat med avlösning i hemmet i 2,5 år.

– Jag har jobbat som undersköterska inom hemtjänsten innan och tycker om att nu kunna får göra det där lilla extra utan att stressa. Det är i och för sig mer psykologiskt krävande, jag får höra och se en del jobbiga saker, men det ger så mycket positivt i andra änden, säger Marina.

Marie håller med.

– Det är fantastiskt roligt att få jobba med det solida, som vård i själen. Man kommer in i familjen, där det ibland finns mycket sorg och där många inte längre har gnistan kvar eftersom de är så trötta. Då är det vi som får vara deras gnista, säger Marie.

När teamets personal känner att de själva behöver prata med någon har de dels varandra men även en demenssjuksköterska tillhands som kan förklara en del av den problematik som kan uppstå med anhöriga som vårdar demenssjuka.

– Vi går också till en diakon via Svenska kyrkan cirka var fjärde vecka under perioder då vi behöver hjälp att reflektera över saker som hänt i vårt arbete – något som är väldigt bra för att man ska orka vara den där gnistan för andra, säger teamet.

 

Vill du veta mer om hur Avlösarteamet arbetar kan du ringa 0733-57 62 72.

Välkommen!

 

 

 

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?