Ett sjudande näringsliv

Östra piren

Foto: Noomi Mörlund

Industrier och tjänsteföretag

I Karlshamn verkar storindustrin, högskolan och småföretagen sida vid sida. Nätverken är väl utvecklade och öppna för nya samarbeten och idéer. Några exempel visar bredden på näringslivet:

  • Aarhus Karlshamn producerar vegetabiliska oljor och fetter för livsmedels- och kosmetikaindustrin. Världsledande på forskning kring livsmedelsfetter.
  • Södra Cell i Mörrum producerar pappersmassa och är ett av världens mest moderna massabruk. Från Södra Cell kommer även grön el och fjärrvärme.
  • ABU Garcia i Svängsta är världsberömt för sina sportfiskeprodukter.
  • IFÖ Sanitär i Mörrum tillverkar badkar, duschkabiner och produkter i rostfritt stål.
  • Halda Utvecklingscentrum i Svängsta. Företagsby för små och medelstora företag.
  • Storegate tillhandahåller lagring och mervärdestjänster för all typ av digital information.
  • Avalon Enterprise är ett snabbväxande konsultföretag som erbjuder spetskompetens inom affärs- och produktinnovation.
  • Lipid Technologies Provider utvecklar lipider (fettämnen) för användning inom functional food och kosmetika.
  • Tarsier Studios utvecklar dataspel för PC och spelkonsoler. Man har även deltagit i utvecklingen av ett av de största varumärkena inom spelbranschen: LittleBigPlanet™.

Blekinge Tekniska Högskola och NetPort Science Park

NetPorts verksamhet bedrivs i NetPort Science Park, en stimulerande utvecklingsmiljö för företag, studenter och personal på Campus Karlshamn vid Blekinge Tekniska Högskola. NetPort Science Park ska bidra till tillväxt och utveckling och är en Triple helix-organisation med tre ägare; Karlshamns kommun, Blekinge Tekniska Högskola och Näringslivet. NetPorts vision är att bli ett internationellt erkänt Innovationssystem inom Nya medier, Digitala upplevelser och Intelligent logistik/Intelligenta transportsystem. Målet är att öka antalet studenter, arbetstillfällen och företag inom Netports fokusområden.

Karlshamns Hamn – ett logistikcenter för det nya Europa

Karlshamns Hamn är en av de största och djupaste hamnarna i Sverige. Här finns sex hamnområden med totalt 3 km kaj och 750 000 m2 yta. Hamnen är fri från is och tidvatten och här finns kapacitet för hantering av alla godstyper och fartygsstorlekar dygnet runt, året runt. Från Karlshamn går färjelinje till Klaipeda i Litauen.

Baltic Logistics Center

Baltic Logistics Center (BLC) i Karlshamn är ett modernt transportcentrum under snabb tillväxt. Med syfte att stödja utvecklingen har Karlshamns Kommun ett stort område mellan staden och hamnen för nya etableringar. Här kan både hamnrelaterade och nya verksamheter växa tillsammans. Målet är att skapa ett centrum för bland annat logistik, distribution, varuförädling och energi.

  • Publicerat: 2013-02-08 av annika.anderson@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?