Om Karlshamn

Här kan du läsa mer om vad staden har att erbjuda.

Festivalstaden
Idén att göra den lilla byn Bodekull vid Mieåns mynning till stad väcktes av Karl X Gustav som den 17 mars 1658 gjorde ett kort besök där. Blekinge hade då varit svenskt mindre än en månad. Kungen skriver i ett brev till riksamiralen Wrangel att ”Bodekulls hamn är en makalös hamn för skeppstimmerage”. Tio år senare hade Karlshamn fått sitt namn, dessutom stadsprivilegier och ett varv. I våra dagar bor det drygt 31 000 människor i kommunen som är Blekinges näst största. Carl X Gustav hade nog tänkt sig att flottan skulle ha sin hemmahamn här, men det blev Karlskrona 1680 i stället.

I avsaknad av det statliga stöd som en örlogsstation hade inneburit fick innevånarna i Karlshamn klara sig själva. Och det gjorde de med besked! Industrier växte upp, handeln började blomstra, köpmännen blev också redare. Redan på 1600-talet byggde de en väg till hjärtat av den småländska järnhanteringen, den så kallade Holländarevägen, en väg som man kan beskåda än idag. Den sträcker sig tämligen rakt norrut från Svängsta och går att följa längs befintliga vägar.

Syndens näste
För drygt 100 år sedan måste Karlshamn i renlevnadskretsar ha ansetts vara ett verkligt syndens näste och ursprung. Här tillverkades brännvin, punsch, tobak, snus och under en tid i början av 1800-talet var ett tryckeri i Karlshamn Sveriges största kortleksproducent!

Idag kan vi njuta av stadens välproportionerade byggnader och en stadsplan från 1600-talet. Det finns dessutom ett sjöfartsmuseum i centrala Karlshamn. Av riktigt gamla byggnader finns det så kallade Asschierska huset kvar från 1600-talet, det är egentligen stadens gamla rådhus. Det är byggt i korsvirke och ligger ett stenkast från den stilrena kyrkan, Carl Gustavs kyrka, som tros vara ritad av den mångsidige Erik Dahlbergh. I kyrkan finns möjlighet att i hörlurar lyssna till en inspelad guidning. Byggnaderna i staden härstammar mestadels från tiden efter en brand år 1763. Man frestas nästan säga den obligatoriska branden – alla Blekinges städer har brunnit minst en gång under årens lopp.

Trähus i Karlshamn ser ofta annorlunda ut än i andra städer. Dörren mot gatan är placerad i mitten på långsidan mellan två pilastrar (träfoder i avvikande färg som går från grund till takfot, ser ut som pelare) som är bredare än de övriga på huset. Det finns sådana hus bland annat på Harms backe i södra delen av Drottninggatan där Alice Tegnérs barndomshem ligger. Längre söderut finns också det gamla Hotell Hoppet som nämns i Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna.

Kulturkvarteret i Karlshamn
Karlshamn har i sitt kulturkvarter bevarat mycket av den gamla stadskultur som på andra håll i landet ofta gått förlorad. Vad sägs om stadsmuseum, tobakslada, punschfabrik, silversmedja, konsthall, tryckeri, köpmansgårdar. Sveriges bäst bevarade köpmansgård från 1700-talet på ursprunglig plats är Skottsbergska gården. I källarvåningen kan man se hur en affär såg ut för 200 år sedan. Bottenvåning och övervåning innehåller köpmannabostäder från ungefär samma tid. På gården, ner mot Mieån, finns precis som på 1700-talet bodar, magasin och stall.

Stadsmuséet är inrymt i stadens första bostadshus av sten, uppfört två år efter den förödande stadsbranden 1763. Förutom sjöfarts- och fiskesamlingar finns här Alice Tegnérs minnesrum. Holländarhuset är ett byggnadsminne från 1600-talet. Karlshamns konsthall ligger i ett gammalt magasin. Här finns en fin samling svenskt 40-talsmåleri men här har under senare år förekommit uppmärksammade specialutställningar.

Hela världens punsch
Populärt är också Punschmuséet. Karlshamn hade två punschfabriker under storhetstiden på 1800-talet och muséet består i princip av den ena, familjen von Bergens. Den punsch som von Bergen tillverkade gick på export och blev så populär att företaget utvidgades med fabriker i Danmark, Tyskland och Finland. Guiderna på muséet brukar med illa dold stolthet hävda att det bara är att dra igång tillverkningen i de gamla apparaterna igen. Om det är sant låter vi vara osagt.

Mera onyttigheter. I tobaksladan kan man se hur tillverkning av snus och cigarrer gick till på den tid när man odlade tobak i vårt land. Tobaksodlingen var på 1700-talet omfattande runt Karlshamn och det var inte att undra på, eftersom det fanns 40 tobaksfabriker.   

I hamnkvarteren
Den del av den svenska emigrationen som gick via Karlshamn har odödliggjorts av Vilhelm Mobergs utvandrarromaner, men också av Axel Olssons berömda staty av Karl Oskar och Kristina som står nere vid stranden i hamnparken. Närmare centrum i Hamnparken ligger den lilla Fiskarstugan som är 300 år gammal.
Karlshamns gamla hamn är detsamma som Mieåns mynning och därför heter gatan Ågatan. Går man längs kajen och Ågatan hittar man moderna First Hotel Carlshamn, tilläggsplatser för båtar som gör kortare eller längre sjöturer.   

Kastellet
I Karlshamns inre (gamla) hamn ligger Frisholmen med det så kallade Kastellet som började byggas 1675 när Danmark förklarade Sverige krig. Kastellet var i bruk i nära 200 år, men var redan från början tämligen sårbart för artilleri från de omkringliggande bergknallarna på land. Kastellet är en riktig pärla för alla som har fantasi och barnasinne i behåll. Ön har en fängelsehåla – här förvarades en tid en välkänd fånge: den styvnackade bonden Vitus Andersson från Trossö i östra Blekinge. Interneringen ingick i de svenska myndigheternas ”övertalningsförsök” för att få Vitus att släppa till sin mark där kungen ville anlägga Karlskrona. En annan spännande sevärdhet är den förgiftade brunnen. Många av de 300 år gamla försvarsanläggningarna är förvånansvärt välbevarade. Efter gamla ritningar har man här återuppbyggt den gamla kyrkan som numera är en populär vigselplats. Under försommaren fullkomligt exploderar ön av syrener och ön och dess anläggningar får ofta bilda kuliss till sommarteater. Till Kastellet går sommartid dagliga båtturer.

Före Kastellet fanns en provisorisk skans på Boön på fastlandssidan. Av den finns små rester kvar. Där kan man också se den slänt där stora fartyg sjösattes redan på 1600-talet när här en tid var örlogsvarv.

Sternö
Sternö är en stor halvö sydväst om Karlshamns centrum och ett omtyckt strövområde med vad många tycker är kommunens bästa badplats. Under sommaren finns det även en uteservering. Ljumma sommarkvällar kan man grilla vid de iordningsställda grillplatserna på klipporna.

Blekinges största gravröse finns på Sternö, sydväst om Karlshamn. Högarör är närmare fem meter högt och uppfördes under äldre bronsålder. Det ligger med magnifik utsikt över Hanöbukten, femtio meter över havet.

Sommarparadiset Vägga
Sydost om Karlshamns centrum ligger Väggaområdet med sin parkliknande bokskog och gamla villabebyggelse. Väggaskolan är ritad av kände arkitekten Gunnar Asplund, faktiskt i två omgångar med 20 år emellan. I Vägga finns också ett mångsidigt varv, rökerier och bad. I Vägga fiskehamn finns också trevliga serveringar. Kolleviks semesterby har stugby och trestjärnig camping. Här kan man bada från sandstrand och klippor, spela tennis & minigolf och mycket annat. Här finns servering och kiosk. Vackert beläget med utsikt över Kastellet och hamnen ligger Café Villa Utsikten.

I Svanevik vid Vägga har livaktiga Karlshamns segelsällskap seglarskola för barn. Sällskapet anordnar årligen seglingstävlingen Hanöbukten runt och är ofta värd för nationella mästerskap. I Vägga finns en idrottshall och simhall, ett spektakulärt kallbadhus, utomhusbassäng och elljusspår. Skjutbana finns också i Karlshamnstrakten, närmare bestämt i Långakärr. Vintertid finns möjlighet till utförsåkning i Lingonbacken strax söder om E22:an och nära tjärnen Markastugölen.

Energi i mängd
På Sternö finns det till storleken imponerande Karlshamnsverket, Nordens största oljekondenskraftverk. Det här är ett topp- och reservkraftverk som är ständigt berett att sätta igång och producera elektricitet när behovet är som störst. Anläggningen visas för allmänheten om man bokar in sin grupp i förväg. Stora investeringar har gjorts för att göraanläggningen till ett av världens renaste vad gäller utsläpp av försurande ämne.
Längre västerut skymtar Södra Cell som tillverkar pappersmassa och också producerar energi. Massaproduktionen ger ett energiöverskott som används i Karlshamns fjärrvärmenät och uppvärmning av landets näst största och troligen mest miljöanpassade växthusmiljö - tomatodlingen i Elleholm.

Kreativum och Blekinge Exotiska Värld
Kreativum upptäckarcenter med MegaDomebiografen Kreanova är 2000 kvm med spännande interaktiva stationer där man på olika sätt får undersöka, experimentera, konstruera och upptäcka. Här har hela familjen lika kul!

Kreativum är inrymt i det gamla bomullsspinneriet i Strömma, strax utanför Karlshamn. Byggnaden har renoverats varsamt och har blivit en fantastiskt vacker och inspirerande miljö. Perfekt för ändamålet. Kreativum har fyra olika Upptäckartorg: Människans sinnen, jorden i universum, vad jorden ger och vad människan utvecklat.

Kreapark är en utomhusavdelning som är öppen under sommarhalvåret. Där finns flygplan, solur, spännande gungor och flera energistationer. Ta en paus i Kreapark och reflektera en stund över alla dina upplevelser i Kreativum. Det finns också möjlighet att grilla korv och äta picknick på den lilla ön mitt i Mieån.

I MegaDomebiogafen Kreanova får man en häftig filmupplevelse. Omsluten av ljud och bild förflyttas man i fantasin. Filmerna har alltid svenskt tal. På Kreativum kan du boka in din konferens, föredrag eller kanske personalfest. Film, aktiviteter och fantastisk mat förhöjer upplevelsen. Kreaficum erbjuder fika och enklare maträtter. I Kreaffären hittar du alltid något spännande att köpa med dig hem.

Alldeles intill finns också Blekinge Exotiska Värld - ett spännande besöksmål för hela familjen.
I tropikariet finns ett 80-tal olika arter på ca 400 kvm och här finns allt från stora giftiga ormar till små söta utrotningshotade apor. Ett axplock av de arter som finns är varaner, dvärgsilkesapor, den utrotningshotade bomullshuvudtamarinen, sköldpaddor, surikater, spindlar, ormar mm.

Blekinge Exotiska Värld är indelad i fem olika världsdelar som djuren kommer ifrån - Asien, Afrika, Sydamerika, Nordamerika och Oceanien. I världsdelen Sydamerika är djuren helt lösa och kan röra sig fritt bland besökare och sina vänner.

Asarums dalar
Asarum norr om Karlshamn är ett gammalt centrum i bygden och hade kyrka redan på 1200-talet. På väg från Karlshamn mot Asarum ligger bland annat Karlshamns ridklubbs stora ridhus. Traktens historia får man inblick i på Asarums bygdemuseum, Stenbackagården. Här finns samlingar av redskap och maskiner från äldre tiders jordbruk och lanthushåll.

Här finns också en offerkälla som använts sedan hednisk tid. Vattnet i källan är magiskt och om man offrar någon ägodel där vinner man framgång. Trodde man förr, alltså! Vid Janneberg på vägen mellan Karlshamn och Asarum finns gravfältet Storelid och fornborgen på det höga Korpaberget. Båda är påminnelser om att det här är gammal kulturbygd.

Långasjöns fritidsområde
Ytterligare ett stycke norr om Asarum ligger Långasjöns fritidsområde med stugby, övernattningsstugor och trestjärnig campingplats. Själva Långasjön är en omtyckt badplats med inbjudande vattentemperaturer. Vill man ut på vattnet hyr man roddbåt och kanot. Vid Långasjön kan den som vill också anordna mindre konferenser.

I närheten av Långasjön finns Asarums idrottsplats med fotbollsplaner, tennisbanor och elljusspår. Vid Kroksjöarna kan man både fiska ädelfisk och bada bastu. En mängd väl skyltade vandringsleder utgår från Friluftsfrämjandets anläggning Nytorpet och Blekingeleden passerar området.

Vattenkraft tillhör de gamla och beprövade energikällorna. Så också i Nötabråne, norr om Asarum, där kraftstationen ligger vackert belägen vid Mieån. Här har i äldre tider funnits kvarn – en sten med lager efter kvarnens vattenhjul finns fortfarande kvar. 1896 inköptes kvarnen av Strömma Bomullsspinneri, som uppförde en elektrisk kraftstation för leverans av el till fabriken. Elproduktion bedrivs fortfarande med turbinen från 1904. Norr om Asarum ligger Södra Hoka herrgård, Svenska kyrkans ungas kurs- och lägergård.

Tararps jättegrytor
Tararp ligger nordöst om Asarum. Här finns märkliga geologiska lämningar, så kallade jättegrytor. Förr trodde man att jättar lagade sin mat i berghålorna. Jättegrytorna bildades när forsande smältvatten från inlandsisen med stor kraft svarvade ut håligheter i berget. I Tararp finns flera jättegrytor i olika storlekar, de största är fyra meter djupa! En av jättegrytorna har spruckit för länge sedan så där kan man från sidan se hur en sådan ser ut i genomskärning. En verklig sevärdhet även för den som inte är så geologiskt bevandrad. Vid jättegrytorna finns en liten rastplats med utsikt över odlingslandskapet. En helt annan sevärdhet i Tararp är den hundra år gamla lanthandeln. För att se den inifrån måste man beställa i förväg.

Mörrumsån – bygdens ryggrad
Mörrumsån är sedan långt tillbaka en livsnerv för bygden runt omkring. Så tidigt som 1231 var laxfisket i Mörrum en del av den danske kungens underhåll. Även kyrkan gjorde sig en hacka på laxfisket – det fanns en biskopsgård i Elleholm nära åns utlopp i havet. Ån rinner upp i Jönköpings län och kallas där Helige å. Den rinner genom sjön Åsnen och heter därefter Mörrumsån ner till utloppet i Pukaviksbukten.

Svängsta – industriort med anor
Så småningom når Mörrumsån Svängsta, ett välkänt namn för alla fiskeentusiaster. Pure Fishing, eller som det hette från början, AB Urfabriken, har försett sportfiskare med rullar och spön sedan mer än 50 år. Som namnet antyder var det här från början en urfabrik som i sin tur hade sitt ursprung i den andra stora industrin på platsen, Halda fickursfabrik som så småningom gick över till att tillverka såväl taxametrar som skrivmaskiner (Facit) för export till hela världen. Haldaepoken tog slut när datorerna gjorde sitt intåg, men namnet lever kvar i det industricentrum som nu sjuder av verksamhet.  

I Svängsta finns några verkliga tidsmaskiner! En är Abu-muséet, som är en återuppbyggnad av urfabriken så som den såg ut från början. Här kan man se precis hur en finmekanisk industrimiljö såg ut i gamla tider. En annan tidsmaskin är Möllegårdens gamla skola, med typisk folkskolemiljö från 1900-talets början. Där kan farfar eller mormor visa barnbarnen hur skolsalar såg ut och hur undervisning gick till när de eller deras föräldrar var små!

Dessutom finns den återuppbyggda backstugan Stinestugan i Ämneboda strax utanför Svängsta. Stinestugan är ingrävd i en vall och den yttre delen är byggd av stenar. Den primitiva bostaden har torvtak och öppen eldstad. Vägen dit går via Ebbarpsvägen vid Abu-fabriken och vidare mot Ämneboda där det är skyltat.

I Svängsta finns en sporthall, idrottsplats, tennisbana och elljusspår. Abu-shopen är ett självklart mål för alla sportfiskevänner.

Vid vägen mellan Mörrum och Gungvala ligger Hästaryds gårdsbutik med brett sortiment. Efter Gungvala söder om Svängsta, slingrar sig Mörrumsån vidare mot Mörrum och passerar på vägen Karlshamns golfbana. Det är en 36-hålsbana med spelsäsong från tidig vår till sen höst. Här finns korthålsbana, golfshop, restaurang. Varje år arrangeras Karlshamnsveckan i golf.

Länk till film om Abu:s historik i Svängsta (Youtube)
.

Ringamålabygden
Mörrumsån bryter in i Blekinge vid Fridafors, ett litet brukssamhälle på gränsen till Småland. Två km söder om gränsen ligger Hovmansbygd med Ebbamåla bruk på västra stranden och efter ytterligare några km kraftverket i Hemsjö. Österut från Hemsjö sträcker sig Ringamålabygden. Det här är genuin Blekingsk skogsbygd med bl a den ålderdomliga byn Letesmåla med välbyggda stenmurar och hamlade träd. Ringamåla hembygdsförening vidmakthåller en ryggåsstuga i Öjamåla och Nissagården Slänsmåla, en gård från 1700-talet. I Öjamåla bevarar en stiftelse den vackra tallskogen som vårdas enligt gamla principer.

Ire naturreservat i östra delen av Ringamålabygden förvaltas av Länsstyrelsen och Karlshamns kommun driver en natur- och kulturskola. I sjöarna Älmtasjön och Öjasjön finns fiske och båtuthyrning. Mellan Hemsjö och Åkeholm kan man bila, cykla eller vandra. Längs den natursköna ådalen går nämligen såväl cykelväg som vandringsled (Blekingeleden). Vandraren kan lätt tro sig vara i Norrland. Vid Knaggelid slingrar sig vägen ordentligt! Cykelvägen går på gamla Vislandabanans järnvägsbank ända ner till Karlshamn.
Cyklister kan också välja att trampa på Sydostleden som också går längs Mörrumsån men sedan viker västerut vid Asarum. Det är en helt ny nationell cykelled som invigs 2016 och går mellan Växjö och Simrishamn. 

Mörrum
Som nämnts startar sportfisket i Mörrum sista fredagen i mars och det har under senare år blivit en folkfest med gästande ”kändisar” från när och fjärran. Men de gamla traditionerna lever också kvar. Den 11 maj är det varje år Mörrums nationaldag till minne av den första dagen man fick dra not i ån. Laxfisket pågår till högsommaren och avlöses då av havsöringsfisket som har högsäsong under augusti och september. Här tas riktigt stora fiskar – medelvikten för laxar fångade i Mörrum 1994 var 9,11 kilogram. Frågan är om det finns några laxfisken i världen som slår det!

Mörrums vita 1840-talskyrka lyser som ett fyrtorn mitt i samhället, alldeles nedanför kyrkan ligger laxfisket. Lägg märke till att klockan i tornet bara har timvisare. Det minner om en tid när minuter och sekunder inte på långa vägar var lika viktiga som för nutidens jäktade folk.  

Laxfisket är naturligtvis bygdens stora attraktion. Premiärdagen är liksom Mörrums nationaldag stor folkfest även för dem som inte fiskar. Matställen finns bland annat i form av Restaurang Kronolaxen vid Laxens Hus, Hotell Walhalla och Ullsocken.

Mörrums hembygdsmuseum heter Stålagården och är huvudbyggnaden på en mycket gammal gård. Här finns sevärda interiörer från 1800-talet och väggmålningar av konstnären Oscar Wickström.

Mörrums stolthet är ishockeyklubben Mörrums GOIS. Södrahallen heter hemmaarenan som också har curlingbana. I samhället finns också tennisbana, elljusspår och idrottsplats.

Laxens Hus – titta in under forsen med torra fötter!
Det berömda laxfisket i Mörrum har sitt centrum nedanför byns vackra kyrka. Här vid Kungsforsen finns ”Laxens Hus” med unika utställningar, ett stort laxakvarium och en glasvägg där man kan titta rakt ut i ån och se laxarna simma! Laxens liv från romkorn till vuxen lax presenteras genom modeller. Här berättas också om djurlivet i och omkring ån.  

Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Man måste inte vara fiskefantast för att uppskatta den mäktiga forsen och fascineras av bilder och avgjutningar av de världsrekordfiskar som fångats här genom åren. Trots branterna kring ån är här faktiskt tillgängligt för rörelsehindrade. Den naturintresserade kan här hitta sådana sällsyntheter som jätteormbunken kungsbräken, kungsfiskare och strömstare. Laxens Hus erbjuder guidade turer för den som önskar.

Idyllen Elleholm
Innan Mörrumsån kastar sig ut i havet – nåja det går ganska lugnt till – famnar den Elleholm. En liten idyll som åren 1450 – 1600 var en av Danmarks städer. Ån delar sig runt den holme där själva staden låg. Idag finns där en av våra mest romantiska kyrkor och Elleholms hovgård från 1700-talet med sin vackra park. Området blir inte mindre romantiskt av att den danske kungen Fredrik VII på 1850-talet här besökte sin älskarinna, grevinnan Danner.

I Elleholm finns en av landets mest miljöanpassade växthusodlingar, Elleholms tomatodling. De har en gårdsbutik med närodlade grönsaker, potatis, ägg, sillinläggningar, lax, blommor, rapsolja, marmelader gjorda på tomater mm.  

Skogssjöland – öster om Karlshamn
Hällaryd ligger strax öster om Karlshamn. Samhället har en kyrka från 1878.  

Åryd ligger vid E 22 och en mil öster om Karlshamn. Här lämnar man stora vägen om man ska ta den vackra Kulturvägen norrut mot Halasjöbygden, se nedan. Men här kan man också ta vägen väster och söderut en liten bit, till viltreservatet Eriksberg.

Strax öster om Åryd ligger Djurtorp, en by där gårdarna ligger i en klunga precis som före moderniseringen av jordbruket på 1800-talet. Även landskapet kring Djurtorp har en gammaldags prägel.

Eriksberg Vilt & Natur

Eriksberg är ett naturreservat som består av 1 348 hektar, varav 409 hektar vatten. Den inhägnade delen är drygt 915 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Här finns kronvilt, dovvilt, vildsvin, visenter och mufflonfår med en sommarstam på cirka 1 500 djur.
I Färsksjön blommar mängder av näckrosor – hundratals av den sällsynta mörkröda arten! Glöm inte kamera och kikare. 

De olika verksamhetsområdena på gården är: restaurang-, hotell- och konferens, event, turism, skog, naturvård och jakt. Här kan man också köpa gårdens viltprodukter.

Barnens Eriksberg erbjuder bland annat en bana för trampbilar, en kompisgunga, linbana, klättervägg samt en sandlåda.
Intill Barnens Eriksberg finns en fin grillhydda med fin utsikt över Gårdssjön, som är ett populärt tillhåll för änder och gäss under sommaren. 
Sommartid finns det även möjlighet att gå en slinga runt Gårdssjön och svara på tipsfrågor om djuren. Och det gäller att hålla utkik, kanske du får se några hjortar inne bland träden. 
Här finns även ett par vandringsleder, dels på Västra Udden, Allböleleden med utgångspunkt från Björnahemmet och dels på Östra Udden, Kohageleden med början vid Rörviksgården.

Till översta trappsteget
Halasjöbygden nordöst om Karlshamn tar man sig bekvämast till via Hällaryd. Men varför ska man vara bekväm när Kulturvägen finns? Kulturvägen är en slingrande väg som börjar i Märserum vid Åryd (avfart från E 22). Befinner man sig i Karlshamn och har riktigt gott om tid kan man ta av från östra infarten redan vid Kolleviksvägen och fortsätta förbi Vettekulla med gamla stenbrott, Matvik, och vidare norrut under E 22 och vidare till Märserum. Där börjar alltså den egentliga Kulturvägen som slingrar sig ända upp till Halahult. Det här är en väg som ger resenären en aning om vad Selma Lagerlöf menade när hon beskrev Blekinge som tre trappsteg.

Hednisk offerplats
I Halahult har hedendomen levt kvar långt fram i tiden att döma av den offerlund som finns här. Runinskrifter på några av stenarna har tillkommit på 1200- eller 1300-talet och det finns uppgifter om offer här så sent som på 1600-talet. Mystiska tecken har huggits in i stenen, liksom de klassiska offersymbolerna, skålgropar. Även om man inte tänkt offra till asagudar så är det här ett märkligt stycke kulturhistoria i mycket vackra omgivningar. Promenaden till offerlunden är en lisa för själen. I Halahult finns bland annat ett café. Man kan hyra båt och fiska i Halasjön – naturligtvis också bada i insjöarna.

Klicka gärna på bilderna för att se dem i större storlek.

I fliken i toppen av sidan kan du läsa mer om Karlshamns historia.