Foto: Leila Rudelius

Karlshamn är länets bästa friluftskommun

2018-11-09 | Upplev
Karlshamn är för tredje året i rad bäst i Blekinge på friluftsliv och rankas på plats 22 bland landets alla 290 kommuner. Allt enligt Naturvårdsverket som årligen granskar kommunernas utbud och möjligheter till friluftsliv. Nu siktar Karlshamn på att bli bäst i Sverige!

Under hela året sprudlar friluftslivet i Karlshamns kommun och denna hösts ovanligt fina dagar och färger har lockat ut både gamla som unga i naturen. Det grillas eller fikas vid många av de grillplatser som finns vid kommunens lekplatser, badplatser och friluftsområden.

Bildtext: Fritidsledarna Johan Jönsson, Emil Bordin (praktikant), Diosmar Jardinez Cuervo och Maria Pettersson grillar ute vid Kofsa friluftsbas där det även finns kanoter att hyra.

De danska turisterna Charlotte Vestergaard och Hilbert Andersen från Själland har tagit ett havsdopp vid Kofsa och sitter och fikar på den soliga klipphällen.

– Det var kallt men uppfriskande i vattnet, säger Charlotte som blir eld och lågor när hon får höra att det finns ett kallbadhus i Karlshamn. 

– Vi fullkomligt älskar Karlshamn, och det var en slump att vi hittade hit till Kofsa som är ett fantastiskt naturreservat. Vi kommer absolut tillbaka!

Sternö är en av Karlshamns pärlor

Det promeneras, springs och stavas runt på vandringsleder och motionsspår. Leif Persson från Karlshamn promenerar ute vid Sternö nästan varje dag.

– Sternö är mitt älsklingsområde! När barnen var små fiskade vi ofta här och numera är jag och frugan härute och går nästan varje dag, och så brukar vi sitta på en av bänkarna och fika innan vi går hem, säger Leif.

Vid en av grillplatserna på Sternö sitter Marianne och Gunilla Strömgren och fikar efter att ha gått en runda med stavar.

– Jag visar min svärmor alla Karlshamns pärlor och Sternö är en av dom. Hon flyttade hit i somras från Olofström, säger Gunilla.

– Här är så fint! Jag tycker så mycket om Karlshamn, säger Marianne.

En del stannar till vid kommunens spontanidrottsplatser och utegym när de är ute och går. Detta brukar Emilie Lundius göra när hon är ute och promenerar med sina barn Majken, fyra månader, och Alfred, fem år.

– Vi flyttade hit från Lidköping för två år sen och trivs jättebra här i Karlshamn. Vi brukar stanna till här på utegymmet i Vägga när vi går förbi på väg till simhallen, säger Emilie.

En annan populär plats för barnfamiljer är Kulbrunnen på Erik Dahlbergsvägen. Här finns möjlighet att sitta och fika vid de utställda träborden och det finns en mängd olika lekstationer att välja mellan. Sara Nilsson brukar gå till lekplatsen med sina barn Nellie, 7 år, och Anton, 2 år. Om knappt två månader beräknas det tredje barnet att komma till världen.

– Barnen älskar att vara här, och det gör jag med, säger Sara.

Vännerna Rolf Bengtsson, Dan Jonsson, Stefan Olsson och Paul Karlsson har sedan tio år tillbaka som vana att varje tisdag och torsdag gå en långpromenad tillsammans ute vid Långasjönäs fina motionsspår.

Efter promenaden bastar och badar de alltid i Friluftsfrämjandets populära anläggning i Nytorpet.

Även Bengt Karlsson och Jörn Nielsen har som tradition att, flera gånger i veckan året om, basta och bada vid Nytorpet.

Väninnorna Lena Thorman och Lena Rundqvist promenerar, bastar och badar vid Nytorpet 2-3 gånger i veckan och har en tradition att följa i jultid.

– Att komma hit på julafton oavsett väder har varit tradition sedan flera år tillbaka. Det är riktigt mysigt!

Samarbete leder till framgång

Att Karlshamn hamnar så högt på rankinglistan över landets bästa friluftskommuner är ingen slump.


Bildtext: Gänget på Fritidsenheten i Karlshamns kommun vill bli bäst i Sverige på friluftsliv! Fr.v: parkingenjör Sara-Marie Rännbäck, fritidschef Thomas Nilsson, markförvaltare Linnéa Persson och föreningskonsulent Peter Larsson. Liggandes: fritidskonsulent Sara Widesjö.

– Medvetna satsningar med små kommunala insatser har gett positiva effekter. Framgången beror till stor del på ett väldigt bra samarbete med kommunens olika föreningar, säger Thomas Nilsson, fritidschef i Karlshamns kommun, som nämner orienteringsklubben Stigmännen Karlshamn OK och satsningen ”Hitta Ut” som ett lyckat exempel på detta.

Fortsatta satsningar väntar

Karlshamns kommun slår sig dock inte till ro med de senaste årens rankingresultat. Arbetet och satsningarna för ett hållbart friluftsliv fortsätter.

– Vi har förutsättningarna för att bli bäst i Sverige på friluftsliv!

 

Ett kortare reportage om detta kan du läsa i gratistidningen Magasin Karlshamn som delas ut till kommunens alla invånare i helgen. Magasin Karlshamn, som produceras av kommunikationsbyrån Go Happi och Centrumföreningen, kom nyligen på tredje plats i den nationella tävlingen Publishingpriset i kategorin medborgartidning. Grattis!

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?