Foto:

Bekämpning av jätteloka

2018-05-18 | Bo
Nu påbörjar vi årets bekämpning av jättelokan i utsatta områden i Karlshamns kommun. Växten bekämpas dels då det är en främmande art som kan tränga ut den naturliga vegetationen och dels då saften från jättelokan kan ge brännskador på människors hud. När bekämpning pågår kommer skyltar i området upplysa om detta.

Jättelokan bekämpas eftersom den kan orsaka skador på människor och på den biologiska mångfalden.

Jättelokan infördes i Sverige på 1800-talet, och är alltså är en främmande art i den svenska naturen. Växten är mycket konkurrenskraftig och tränger ut den naturliga vegetationen på platsen.

Saften från jättelokan kan ge brännskador på människors hud om man utsätts för solljus efter kontakt med växten.

Jättelokan förekommer på flertal platser i kommunen och vi märker att dess utbredning ökar.  På områden där bekämpning mot jättelokan pågår kan man få hålla koll på eventuella fröplantor i upp till tio år.

Beskrivning av jätteloka

Jättelokan, även kallad björnloka, växer ofta i täta bestånd. Växten, som kan bli 2-4 meter hög, har vita blommor som sitter i flockar med en diameter upp till 0,5 meter. Lokans blad kan bli en meter i diameter och stjälken cirka 10 centimeter i diameter.

Jättelokan förökar sig genom fröspridning, en enda planta kan producera 50 000 frön. Fröna kan ligga i jorden och vänta på att gro i upp till sju år.

Växtens karaktäristiska utseende med vackra blommor och blad och en fascinerande storlek kan leda till att människor ovetandes plockar den farliga växten.

Mekaniska och kemiska metoder bekämpar jättelokan

För att försäkra oss om att bekämpningen ska lyckas kommer en flerårig bekämpningsinsats ske i de områden där jättelokorna finns.

Mekanisk bekämpning sker genom att växterna kapas med röjsåg. Metoden kombineras oftast med att hett vatten (95 till 98 grader)  sprutas på jättelokorna.

Den kemiska bekämpningen sker i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av bekämpningsmedel NFS 2015:2. Preparat som används är godkända för platsen och ändamålet. I första hand stryks preparatet på plantorna men ibland kommer vi sprida medlet med hjälp av besprutning.

  • Författare: sara-marie.rannback@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?